Societat

Festes de Manresa lliures de pixats

L'Ajuntament de la capital del Bages pinta senyals de prohibit orinar als carrers del barri antic de la ciutat

El consistori vol evitar que els joves en estat d'embriaguesa utilitzin l'espai públic per orinar

A alguns veïnsno
els agrada que els senyals tinguin un missatge
tan explícit

Amb la festa major a tocar, l'Ajuntament de Manresa vol evitar que es repeteixin les imatges d'anys anteriors de gent orinant pel carrer, i s'ha empescat una mesura inèdita per evitar les conductes incíviques durant els actes nocturns que hi haurà del 24 d'agost al 2 de setembre. Es tracta d'una dotzena de senyals horitzontals que ja s'han pintat a la calçada del barri antic per dissuadir els participants de la festa major d'orinar a la via pública. És la mesura més cridanera de la campanya a favor del civisme que ha engegat l'Ajuntament de la capital del Bages.

Des de fa uns quants dies, als carrers de la ciutat ja es poden veure, pintats a terra, uns senyals horitzontals, de forma circular i de color groc, amb una figura d'una persona pixant a l'interior i amb el missatge que, a l'espai públic, no s'hi orina. N'hi ha una dotzena al centre històric, situats en aquells punts que, per la proximitat als llocs de la celebració i la poca il·luminació, van concentrar en edicions anteriors una gran quantitat de persones, la majoria joves, que van decidir convertir l'indret en un urinari públic. Els accessos a la plaça del Mercat i a la plaça del Pedregar en són els principals exemples.

A l'Ajuntament de Manresa no tenen constància que altres consistoris hagin aplicat abans una senyalització com aquesta per combatre el problema de les miccions al carrer a la nit. “És una iniciativa pròpia, tot i que hi ha senyals similars amb altres objectius i per recordar altres missatges, com la precaució als passos de vianants”, explica el regidor de Cultura, Joan Calmet. L'edil atribueix el fenomen al “consum excessiu d'alcohol” que hi ha hagut en anteriors edicions de la festa major i confia que la instal·lació dels senyals doni fruits.

De moment, el consistori creu que l'invent està funcionant prou bé. “El dibuix vol recordar que la via no és el lloc per orinar, vol visualitzar el problema, posar-lo damunt la taula i trobar-hi entre tots una solució”, afirma Calmet. El regidor és optimista i, tot i que és conscient que els senyals “no solucionaran el problema”, afirma: “Si hi sumem altres accions, com ara instal·lar més lavabos i tenir-los més nets, aleshores podrem esperar-ne resultats positius.”

La mesura, però, no ha agradat a tothom. Alguns veïns han manifestat la seva incomoditat pels senyals, perquè troben que el seu missatge és massa explícit.

La implantació d'aquests rètols horitzontals forma part d'un conjunt d'accions a favor del civisme que es duran a terme durant els dies de la festa major. D'entrada, l'Ajuntament de Manresa ha incrementat un any més el nombre de lavabos químics i els netejarà amb més freqüència que en edicions anteriors. Joan Calmet admet que l'estat en què acaben aquests lavabos si no es netegen és “realment molt desagradable”. Una altra mesura de dissuasió serà il·luminar millor els carrers que quedin més a prop de la festa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.