Societat

Prostitució lingüística

UENDOS

No recorde ben bé si fou així l'inici, però assajaré de fer-ne una repassadeta. Recordeu allò de la globalització i de l'aldea global com sonava de bé? Eren sintagmes que ens feien somniar en un món on la solidaritat podria arribar fins al racó més amagat del planeta perquè érem una sola societat ben humana i amb ànsia perquè ningú no patirà gana, ni falta d'educació, ni tingueren mala vida per carència sanitària.

I com sonava de bé allò de l'aldea global! Mentida, mentida podrida que dèiem al poble quan era un xiquet. Mentida. La globalització era buscada pels mercats, pel capital, per poder entrar fins a l'última barraca del món i explotar-la, controlar-la, portar-la a la submissió del sistema. Una guerra a Europa portà fins al paroxisme lingüístic la semàntica dels sintagmes. Ni el mateix TristanTzara negat d'absenta haguera fet aquestes correspondències.

Danys col·laterals era un d'ells. Danys col·laterals per definir l'assassinat de 50 o 60 persones de totes les edats que anaven tranquil·lament viatjant amb un autobús i que eren rebentats per míssils. Danys col·laterals, que ningú no en patesca ni en tinga mala consciència; només són danys col·laterals, com qui diu: un excés d'adjectivació o tres adverbis improcedents, però la narració està ben feta. No s'hi preocupen que no passa res, danys col·laterals solament. O allò de mort per foc amic. Vaja una coma de més en aquest paràgraf; res de seriós. Ser morts per l'artilleria dels aliat.

Però tranquils, no passa res, el foc era amic. Doncs si arriba a ser enemic el foc els haguera assassinat fins i tot tres branques de l'arbre genealògic. No podran demostrar que no sóc innocent; enredrament per no dir que sóc un puto culpable però que us serà molt difícil demostrar-ho perquè ho tinc tot controlat.

Aquests dies era el president de la patronal qui tenia l'ocurrència lingüística de dir-nos, amb dos collons, que el que caldria era traure alguns dels privilegis als que tenien un lloc laboral indefinit i així poder ajudar a crear col·locació i millorar els contractes temporals. Dècades i dècades de lluita per dignificar una mica la vida ciutadana i vénen aquests a fer-ho tot pols: sanitat, ensenyament, condicions laborals... Privilegis laborals per tenir un contracte indefinit?

I una merda, drets aconseguits amb molt d'esforç per la gent conscienciejada de la societat. I la darrera, de moment, hiperflexibilitzar els contractes. I si provem a veure com té el capital d'hiperflexible la columna vertebral? Com diuen al meu poble: animal que no conegues no li toques les orelles. I el poble se n'està afartant; cura doncs.

I així, de segur, podríem traure una llarga llista de prostitucions lingüístiques que amaguen l'interès de la classe dominant i que a força de repetir-les pels mitjans de comunicació acaben calant en la gent amb el sentit que ells volen. Cura en cada vegada que sentim alguna estructura que violente la semàntica dita per la gent que mana. Quasi que segur que volen fotre'ns d'una manera o d'altra. Si no els veus venir a la primera, no et refies del neologisme i fica'l a la nevera fins que algú t'ajude a traure'ls la carasseta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.