Societat

El conseller de Salut reitera que “a Catalunya no hi ha infants que passin gana”

El Col·legi de Treball Social contradiu Ruiz, perquè “hi ha nens que no mengen prou en qualitat ni quantitat”

Les entitats reclamen la revisió de la RMI

El conseller de Salut, Boi Ruiz, es va afegir ahir al debat sobre la malnutrició infantil amb una afirmació contundent: “A Catalunya no hi ha infants que passin gana per desnutrició.” Tot seguit va admetre que “a conseqüència de la situació econòmica de les famílies, l'accés al peix i a la carn pot estar limitat”. En resposta a l'informe del Síndic de Greuges que denuncia que uns 50.000 infants pateixen privacions alimentàries i que uns 750 tenen símptomes de desnutrició, Ruiz va aclarir a TV3 que els casos de desnutrició són per malalties que provoquen una mala absorció dels aliments i no pas per carències alimentàries.

Ahir mateix, però, el coordinador de la comissió d'infància del Col·legi de Treball Social de Catalunya, David Nadal, lamentava no poder estar d'acord amb l'afirmació del conseller. “Ens trobem amb llars que no tenen cap ingrés, en espera d'accedir a la renda mínima d'inserció (RMI) o que cobren l'ajuda de 426 euros. Són situacions –va afirmar– en què la qualitat i la quantitat de l'alimentació es veuen afectades.” Nadal explica que els treballadors socials es troben cada dia amb realitats molt diverses i que augmenten els casos de famílies que tenen “moltes dificultats per alimentar suficientment un nen que està en edat de creixement i que consumeix molta energia”. Hi ha escoles que han denunciat també que alguns alumnes es desmaien o tenen problemes per seguir la classe perquè no han esmorzat prou.

Mares mal alimentades

Una altra franja perillosa que també detecten els treballadors socials és la dels infants menors de 3 anys que no estan vinculats a cap llar d'infants i no tenen prou control pediàtric, així com situacions de mares que no estan prou ben alimentades per donar el pit als nadons.

En la mateixa línia, la presidenta d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), Teresa Crespo, recorda que les entitats que són a peu de carrer fa mesos que denuncien que les beques menjador no cobreixen totes les famílies sense recursos o que detecten infants que fan com a molt un àpat al dia. “Al marge dels números, perquè és molt difícil de quantificar-ho, és evident que hi ha famílies sense ingressos regulars o amb molt pocs i que això es tradueix en un problema alimentari. Necessitem una renda mínima que funcioni”, assegura Crespo.

Dijous vinent, el síndic, Rafael Ribó, compareix al Parlament per presentar el polèmic informe.

LES FRASES

Cada vegada més, per falta de temps i no pas de diners, hi ha infants que fan una dieta desequilibrada
Boi Ruiz
conseller de salut
Les entitats fa temps que detecten que cada cop més famílies tenen problemes per fer un àpat calent
Teresa Crespo
entitats catalanes d'acció social
Molts cops et fas creus de com viuen sis persones amb 426 euros o sense ingressos regulars
David Nadal
col·legi treball social
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.