Societat

Societat

Ja no cal fer-lo al carrer

Els bars amb barra al carrer pel Tura d'Olot podran obrir els lavabos del seu establiment a tothom qui tingui necessitat d'anar-hi

A canvi de la seva generositat, rebran una bonificació de la taxa d'ocupació de la via pública

La ciutat d'Olot té un problema greu els dies de les festes del Tura, o més ben dit, les nits del Tura. De fet, és força comú als municipis quan celebren la seva festa major. Es tracta de l'incivisme dels qui orinen a la via pública. A Olot, fa anys que es fan campanyes i que s'incrementa el nombre de lavabos, però el problema persisteix i, no cal dir-ho, és molt molest. Aquest any, i a proposta d'un veí, la regidoria de Convivència aplicarà una estratègia original i complementària, això sí, a la xarxa de lavabos a diferents punts del centre. I segurament reeixirà, en el sentit que més d'un pipí que aniria a parar a la via pública es farà al lloc on toca.

Es tracta que els bars que munten barra al carrer durant les festes del Tura deixin accedir als seus lavabos a tothom qui ho necessiti, sense haver de fer una consumició obligatòria. I això, a canvi de què? Doncs a canvi d'un premi a la seva generositat en forma d'una important bonificació de la taxa que han de pagar per l'ocupació de la via pública. I sembla que la iniciativa ha agradat, perquè, a hores d'ara, sis propietaris de bars que tindran barra al carrer ja han dit que s'afegeixen a la proposta. En queden tres, que, si no hi ha res de nou, també s'hi sumaran.

Per anunciar que aquests establiments tenen lavabo lliure, cada bar tindrà un cartell molt gràfic a l'exterior de l'establiment. Dissenyat pels olotins Dummiesgrafic, s'hi veu el gegant i la gegantessa –les figures més representatives de la festa– demostrant una necessitat imperiosa d'anar al lavabo. Per a qui encara tingui algun dubte, el cartell es completa amb la inscripció: “Serveis oberts a tothom.”

El dispositiu especial de les festes del Tura ja preveu la distribució de lavabos químics a set espais públics del centre, que és on es concentren la majoria dels actes programats. En concret, es tracta del passeig de Miquel Blay –el Firal–, el passeig del Bisbe Guillamet –el Firalet–, la plaça Major, el carrer del Rengle –al costat oposat a la plaça Mercat vella–, el passeig de la Muralla, la plaça Campdenmàs i la plaça Pia Almoina. Això no obstant, i gràcies a la iniciativa dels lavabos lliures, el nombre de punts disponibles s'incrementarà d'una manera molt notable.

Durant la presentació d'aquesta campanya, el regidor de Via Pública i Convivència, Josep Ferrés (Rcat), ha volgut agrair la bona predisposició i la generositat dels establiments que ja s'han avingut a col·laborar-hi. L'Ajuntament i la comissió de festes són plenament conscients que els seus responsables tindran molèsties i feina addicionals com a conseqüència de l'aplicació d'aquest acord.

Sigui com sigui, tots els esforços per fomentar el civisme en aquest sentit seran molt benvinguts per tots els ciutadans i més els que faran els bars adherits a aquesta campanya per la implicació generosa que comporta dels propietaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.