Societat

Nova eina virtual perquè els immigrats aprenguin català

Les entitats Acefir, Unescogi i Càritas han posat en marxa una web d'ús flexible i gratuït

La primera prova pilot amb el nou mètode s'iniciarà a l'octubre a Palafrugell amb 45 alumnes

Les entitats Acefir, Unescogi i Càritas han creat una nova eina, de caràcter virtual, per facilitar l'aprenentatge del català oral entre la població nouvinguda. Aquesta nova eina –es tracta d'una web– s'utilitzarà als tallers d'acollida lingüística i cultural (TALC) que Càritas du a terme en divuit poblacions. Aquests tallers van arribar el curs passat a un miler de persones per mitjà de la tasca desenvolupada per 140 voluntaris.

Un total de 45 alumnes seran els primers a provar aquesta nova eina en el mòdul oral que es titula Viure i treballar en el país d'acollida i que s'iniciarà a Palafrugell a l'octubre. La idea és que, després d'aquesta primera prova pilot, la nova metodologia s'estengui als tallers que Càritas farà arreu de la demarcació.

La presidenta d'Acefir, Rosa Maria Falgàs, va explicar ahir, durant la presentació de la nova eina, que fa dotze anys l'associació va posar en marxa un mètode d'alfabetització que amb el temps s'ha demostrat que no es pot aplicar en persones acabades d'arribar al país perquè abans d'aprendre lectoescriptura han de conèixer la llengua a nivell oral. De manera que aquest nou mètode proporciona un seguit de recursos, bona part dels quals són visuals, per ensenyar als nouvinguts vocabulari bàsic sobre el seu entorn més proper (de la casa, del carrer i de la feina) i d'aquesta manera poder-se expressar correctament. El material ha estat elaborat per Acefir de manera totalment desinteressada i es podrà utilitzar arreu de la demarcació de manera gratuïta. Acefir s'ha compromès, a més, a formar els voluntaris.

Per la seva part, la Unesco de Girona participa en aquesta nova eina amb l'aportació de les imatges que apareixen a la web i que es vol que siguin com més properes i conegudes millor de cara als alumnes. La presidenta d'Unescogi, Maria Dolors Reig, va expressar l'agraïment de la institució per poder participar en un projecte d'aquesta envergadura adduint que, si bé el treball educatiu és un dels pilars de la Unesco, no sempre tenen l'oportunitat d'explicitar la tasca que duen a terme.

El secretari general de Càritas, Martí Batllori, va exposar que l'objectiu del nou programa és “treballar per la cohesió social a través de la llengua catalana”. I va destacar que el fet d'utilitzar una web evitarà que es produeixi una fractura digital entre la població immigrant i l'autòctona. Així mateix, va subratllar que les noves tecnologies permeten posar en marxa metodologies noves amb pocs recursos econòmics.

Després de l'acte de presentació, les tres entitats van signar un conveni de col·laboració per a aquest projecte en concret i per als que puguin sorgir en un futur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.