Societat

salut

Les cigarretes electròniques, tan eficaces com els pegats

El primer estudi comparatiu sobre els dos mètodes per deixar de fumar mostra uns resultats molt similars

El percentatge d'èxit és baix en els dos casos, però inhalar vapor ajuda a fumar menys

Les cigarretes electròniques són almenys tan eficaces com els pegats de nicotina per deixar de fumar. O tan poc, ja que el percentatge d'èxit dels dos mètodes és notablement baix. En qualsevol cas, els resultats del primer estudi comparatiu que s'ha fet entre els dos sistemes, presentat ahir a Barcelona en la inauguració del congrés anual de la Societat Europea de la Respiració, mostra estadístiques molt similars per a totes dues vies.

La investigació, que també es publica a la revista The Lancet, es basa en l'experiència de 657 fumadors amb voluntat de deixar l'hàbit que van ser reclutats mitjançant anuncis a la premsa. Els científics de la Universitat d'Auckland (Nova Zelanda) els van dividir en tres grups diferents. A 292, se'ls va donar cigarretes electròniques amb 16 mg de nicotina per a tretze setmanes. A 292 més, se'ls va oferir un tractament de pegats de nicotina per al mateix període. Finalment, als 73 restants, se'ls va lliurar placebo: cigarretes electròniques que no contenien nicotina.

Després de les 13 setmanes d'ús, es va deixar passar tres mesos més per sotmetre els participants a proves per determinar si havien aconseguit deixar de fumar. Doncs bé, després del mig any d'estudi, només el 5,7% (un de cada vint) havia aconseguit abstenir-se'n. De fet, la proporció de participants que van deixar de fumar amb èxit va ser lleugerament més alta en el grup de les cigarretes electròniques (7,3%, davant el 5,8% dels del grup de pegats de nicotina i el 4,1% dels del placebo), però els investigadors no consideren que siguin diferències estadísticament significatives. “No hi ha diferències clares entre les cigarretes electròniques i els pegats en termes d'èxit”, apunta Chris Bullen, l'investigador principal.

Sobre aquells que després dels sis mesos continuaven fumant, es va detectar que en el grup de les cigarretes electròniques amb nicotina el 57% havia reduït el consum diari almenys a la meitat. En el grup dels pegats, en canvi, aquesta proporció era notablement més baixa (41%).

Al marge de l'eficàcia, el treball també permet valorar el grau de satisfacció dels usuaris amb els diferents mètodes, i les cigarretes electròniques semblen clarament més gratificants. En primer lloc, perquè després del mig any el 33% dels que inhalaven vapor continuaven fent-ho, mentre que en el grup dels pegats només un 8% continuava el tractament. A més, el 90% dels vapejadors recomanava el mètode, davant el 56% dels que feien servir els adhesius.

L'estudi també va avaluar els possibles danys a la salut del nou sistema de moda per deixar de fumar, del qual es desconeixen els components. Els investigadors no van trobar cap contraindicació, però alerten que mig any és poc i reclamen estudis a llarg termini.

LES XIFRES

7
és el percentatge
d'usuaris de les cigarretes electròniques que van deixar de fumar després de mig any.
700.000
morts
l'any provoca el consum de tabac en l'àmbit de la Unió Europea, la majoria de les quals per càncer.

LA FRASE

No hem vist que el nou sistema afecti la salut; s'ha d'estudiar, però, a llarg termini
Chris Bullen
director de l'Institut Nacional per a la Innovació de la Salut de la Universitat d'Auckland
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.