Societat

Un documental posarà a prova la realitat del valencià al País Valencià

Els productors de “Són bojos aquests catalans” enceten un nou projecte sota el títol “Què ens passa valencians?”

La protagonista serà l'Alina, una jove alemanya que ha estudiat català i que recorrerà el País Valencià per conéixer la seua realitat lingüística

El projecte es finançarà amb aportacions individuals a través de Verkami.

“Què ens passa valencians?” serà un documental que s'enregistrarà al País Valencià el primer trimestre de 2014 i a través del qual s'analitzarà quina és la realitat lingüística del territori. La protagonista serà l'Alina, una jove alemanya –que ja va protagonitzar el documental “Són bojos aquests catalans?”– que ha estudiat català i no sap castellà. El productor del documental, David Valls, ha explicat a El Punt Avui, que “es tracta de la segona part d'una trilogia que va començar al Principat, que segueix pel País Valencià i que finalitzarà a les Illes i l'Alguer”.

El projecte té com a objectiu “esbrinar quina és la realitat lingüística del País Valencià, per això, l'Alina recorrerà el territori posant a prova l'ús de la llengua, tant pel que fa a la societat, les administracions o a l'ensenyament”.

Valls explica que “la protagonista no coneix les diferències reals entre el Principat i el País Valencià; ella l'única cosa que ha fet és estudiar el català en els llibres, on s'explica que la llengua es parla al Principat, País Valencià, Catalunya Nord, Franja de Ponen i a les Illes, ben bé igual que passa amb l'alemany a Alemanya, Àustria o Suïssa o amb el francés a França, Bèlgica, el Quebec o Suïssa també”.

Durant el documental, l'Alina posarà a prova la realitat de la llengua a través de diferents situacions, totes reals i que hauran proposat les diferents entitats que impulsen el projecte des del sud, com són El Tempir d'Elx, Escola Valenciana, Acció Cultural o el Micalet. Les propostes serviran per a conéixer si realment algú pot viure en valencià al País Valencià.

Objectiu

A través d'aquest documental es respondran preguntes tan senzilles com si s'hi pot viure realment en valencià, si s'hi compleixen les lleis, si hi ha o no conflicte lingüístic, quins hi són els usos reals de la llengua, si el País Valencià és realment una societat bilingüe o quins problemes es troben els valencianoparlants a l'hora d'utilitzar-la.

Finançament

El projecte es finançarà amb aportacions individuals a través de Verkami, on es pot col·laborar a partir dels cinc euros fins arreplegar els 13.500 euros que han calculat que necessiten com a mínim per a poder tirar avant el projecte.

Valls ha destacat que “el documental no el fem per a guanyar diners, de fet el primer a alguns ens ha costat diners, però hi ha unes despeses que s'han de pagar”. El productor també ha recordat que “les aportacions que es facen no són a fons perdut, sinó que hi ha recompensa”. Així, qui col·labore en el finançament podrà aparéixer en els crèdits i veure el documental, rebre el DVD, estar en el rodatge un dia, la samarreta, ser soci de les entitats col·laboradores, assistència a actuacions de la coral del Micalet o una visita guiada a Elx oferida per El tempir.

Aquest projecte compta amb l'assessorament del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC), tots dos de la Universitat de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.