Societat

La taxa turística passa l'examen

Els turistes no es queixen de la imposició de la taxa i els hotelers estan contents

Els catalans i els espanyols són més reticents a la taxa que els estrangers

Els turistes no s'han queixat gairebé gens ni a Barcelona ni a cap altra zona de Catalunya i han abonant la taxa turística sense cap problema durant aquest primer estiu d'aplicació de l'impost. La directora general de Turisme, Marian Muro, confirma aquesta “normalitat total” amb relació a la taxa.

La imposició de la nova taxa –la recaptació de la qual serà per promocionar el mateix sector– va començar l'1 de novembre de l'any passat. S'hauria d'haver començat a cobrar abans, però el sector hoteler, per por d'un rebuig generalitzat, va pressionar per deixar passar l'estiu del 2012. Aquest estiu del 2013, per tant, ha estat el primer en què ha estat vigent aquest nou impost i, com tothom ha comprovat, no ha aixecat cap protesta. Les reticències, doncs, s'han esvaït per complet i el sector se sent ara satisfet i dóna per bona una recaptació que anirà molt bé amb vista a finançar més campanyes turístiques.

“El client més reticent ha estat, precisament, el català”, explica Berta Cabré, presidenta de l'Associació de Càmpings de Tarragona, que confirma que, en general, no hi ha hagut cap problema. “A diferència dels estrangers, que ja estan habituats a pagar aquest tipus d'impost, als espanyols i als catalans els ha sorprès més haver de pagar aquest extra”, diu.

La presidenta de l'Associació de Càmpings de Tarragona explica: “Més que l'impost en si, el que ha generat més molèsties han estat els tràmits per haver-lo de cobrar.” Haver de fer papers ha causat més estona d'espera perquè, entre altres coses, hi ha diverses modalitats de pagament. “Per exemple, els menors de 16 anys no paguen, cosa que vol dir que els seus pares han de signar una sèrie de papers, una declaració responsable, que se'n diu. Explicar tot això ha estat més complicat que cobrar-ho”, assegura.

Segons Berta Cabré, s'haurà d'estudiar el comportament dels turistes a la franja entre Tarragona i el País Valencià, ja que alguns càmpings d'aquesta zona han notat que els turistes preferien anar al càmping de València, on no es paga cap taxa, que al de Catalunya. “Jo no dic que sigui per la taxa, però s'haurà d'analitzar.”

A la capital catalana la taxa ni tan sols ha estat un tema de debat sobre el balanç de l'estiu, i Turisme de Barcelona confirma que no s'ha rebut ni un sol comentari en cap dels divuit punts d'informació que hi ha a la ciutat. “Els turistes ho troben normal, perquè els la cobren a tot arreu del món i no ens consta que hi hagi hagut cap protesta”, explica la tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, que recorda que la capital catalana creix en prestigi, que és “la primera ciutat certificada per la Unesco de Turisme Sostenible” i que aquest any, per primer cop, “ha entrat en la llista de les deu millors ciutats turístiques del món”.

La taxa oscil·la entre 0,45 i 2,25 euros per persona i nit en funció del tipus i la categoria de l'establiment. Els diners recaptats s'han d'invertir en promoció del turisme.

LA FRASE

A finals d'agost els turistes havien fet un 10% més de despesa que l'any passat
Marian Muro
directora general de turisme

Un bon any turístic

Girona, al 70%

L'ocupació hotelera a Girona ha assolit aquest agost el 70%, ha arribat al 85% i al 90% en zones de la costa i al 60%-65% a l'interior. Segons la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, per aquest setembre es preveu una ocupació mitjana d'entre dos i tres nits per client amb preus per persona i nit entre els 85 i els 90 euros.

Turisme solidari

L'Aran atribueix el 15% del turisme del mes d'agost a la solidaritat amb el territori després de les inundacions del juny passat. “Estem molt agraïts amb la resposta que els visitants han tingut amb la vall”, ha declarat el síndic, Carlos Barrera. L'oficina de turisme de Vielha ha xifrat l'ocupació hotelera en un 64%, una mica més que l'any passat, que va ser del 57%.

Congressos

Barcelona serà la seu aquest setembre de tres congressos mèdics de gran importància. El més rellevant, del 23 al 27, és el congrés europeu de la diabetis, que aplegarà uns 18.000 metges, investigadors i professionals. Aquesta setmana es fa el de malalties respiratòries i n'hi haurà un altre de radiologia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.