Societat

L'escola, a dos quilòmetres de casa

Disset nens de Mataró es queden sense el col·legi triat tot i la promesa de mantenir la línia si hi havia prou demanda

Al centre de la ciutat hi ha una plaça pública per 13 de privades

Carol Bañón és una de les damnificades per les retallades en educació i, concretament, pel fet que no s'hagi augmentat la plantilla de mestres tot i l'increment de més de 20.000 alumnes aquest curs. Ella i setze famílies més van inscriure els seus fills de tres anys a l'escola Joan Coromines de Mataró perquè els serveis territorials d'Ensenyament els havien assegurat que no suprimirien la segona línia si hi havia més de 35 alumnes que la sol·licitaven en primera opció. Al final, van ser 42. Vint-i-cinc van entrar a l'escola i disset en van quedar fora.

Les famílies excloses no es van resignar i van remoure cel i terra perquè no es tanqués la segona línia. El cas va arribar al Parlament, que el 16 de maig passat va votar a favor de mantenir els dos grups, i al ple de l'Ajuntament de Mataró, que va demanar el manteniment de les places. Però la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, “va dir que no”. “Va posar un munt d'excuses: que no hi ha diners, que cal mirar per la cohesió social...”, denuncia Bañón, que assegura que al centre de Mataró hi ha 325 places a l'escola concertada, per només 25 a la pública. “Al centre de la ciutat, 65 famílies s'han quedat sense l'escola que havien triat”, lamenta.

Quan va omplir el full de preinscripció, Bañón va demanar les escoles públiques del centre de Mataró i de les zones veïnes. Finalment, però, li van assignar una escola a dos quilòmetres de casa i per arribar-hi s'ha d'agafar més d'un autobús. Ella i almenys dues famílies més han optat per no matricular-hi els fills, tot i la imminència del curs; d'altres se n'han anat a viure a fora de Mataró, i n'hi ha hagut que han acabat a l'escola concertada.

Bañón, però, no vol que el seu fill vagi a una escola concertada perquè tenen criteris pedagògics “d'una altra època” i, de moment, creu que el nen anirà a un centre que poca gent vol perquè hi ha classes on tots els nens són immigrants. Això sí, no perd l'esperança que es reobri la línia a l'escola que havia triat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.