Societat

Viure amb els pares fins als 30

Només el 25% dels menors de 30 anys han marxat de casa

L'atur afecta el 40% del col·lectiu i els que treballen no ho tenen fàcil per accedir a l'habitatge

Marxar de casa dels pares és un objectiu cada cop més difícil d'assolir per als joves catalans. Només el 25,4% dels nois i les noies menors de 30 anys han pogut emancipar-se, segons dades corresponents a principis del 2013 recollides en un estudi de l'Observatori de l'Emancipació, un grup d'anàlisi creat recentment pel Consell de la Joventut d'Espanya (CJE). Segons aquestes dades, que provenen de múltiples fonts oficials (enquesta de població activa, preus de l'habitatge publicats pel Ministeri de Foment, etc.), el percentatge de joves menors de 30 anys independitzats a Catalunya ha disminuït un 8,37% en el darrer any.

L'estudi apunta tres raons principals, d'altra banda, ja força sabudes per tothom, per les quals els nois i noies es veuen obligats a retardar la seva emancipació: atur, feines precàries i preus de compra o lloguer de l'habitatge elevats en relació amb els ingressos. Tanmateix, també aporta dades rellevants que il·lustren aquest abisme que separa els joves de la seva independència, com, per exemple, que un jove assalariat català amb un sou mitjà (14.449,58 euros nets anuals) hauria de cobrar un 97,6% més per poder fer front a la despesa mitjana que suposa la compra d'un habitatge si no vol endeutar-se de manera perillosa (el que equival a no dedicar més del 30% dels ingressos a aquesta finalitat).

No obstant això, aquesta bretxa entre salari i preu de l'habitatge no és igual a tot arreu: a les comarques de Barcelona, tot i que el sou mitjà és més alt, els pisos també són més cars i els joves menors de 30 anys haurien de cobrar fins a un 121,6% més per assumir la compra d'un habitatge; a Girona, un 76,1%; a Tarragona, un 55,3% i a Lleida un 17,4%. L'estudi també té en compte que aquest esforç es redueix una mica tenint en compte que la majoria de joves no se'n van a viure sols. Amb tot, els ingressos mitjans d'una llar jove (20.268,99 euros nets anuals) també haurien de ser un 41% superiors per assumir el cost d'un habitatge.

En el cas de l'habitatge de lloguer, el preu mitjà (653,11 euros mensuals) també supera la capacitat màxima de pagament d'un jove assalariat (361,24 euros, segons l'estudi) i d'una llar jove (506,72 euros).

L'estudi del CJE considera joves menors de 30 anys el segment de població entre els 16 i els 29 anys, d'acord amb el model utilitzat per altres estudis europeus. D'altra banda, l'informe també analitza la situació de la població de 30 a 34 anys. En aquest grup, els joves emancipats són el 76,9% del total. Per tant, gairebé un de cada quatre encara viu a la llar familiar.

Tant les dades d'emancipació, com les d'atur juvenil corresponents als joves catalans són una mica menys negatives que les de la majoria de comunitats autònomes de l'Estat. El percentatge global de joves menors de 30 anys emancipats a l'Estat és del 22,1% (72,9% entre els que tenen entre 30 i 34 anys).

LA XIFRA

64
per cent
dels nois i les noies menors de 30 estan en disposició de treballar, però només tenen feina el 38,5%.

Atur elevat, però menys si es tenen estudis superiors

Del total de joves menors de 30 anys (662.298 persones tenen entre 16 i 30 anys), el 64% es considera població activa (joves que treballen o que estan en disposició de treballar), però la taxa d'ocupació, és a dir el percentatge dels que realment tenen feina, està molt per sota i és tan sols del 38,5%. D'altra banda, la taxa d'atur (percentatge de persones que treballen sobre el total de població activa de la mateixa edat), és del 40%, però disminueix a mesura que augmenta el nivell d'estudis: per als que només tenen estudis primaris és del 69,8%; per al grup que ha completat la secundària obligatòria, del 49,6%; per als que tenen estudis secundaris postobligatoris baixa fins el 35,2% i per als que tenen titulació superior se situa en un 24%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.