Societat

Retallada del 20% per als discapacitats autònoms

Benestar Social i Família redueix les subvencions mensuals als discapacitats que viuen a casa amb un cuidador per garantir la continuïtat dels ajuts

Entitats del sector convoquen una protesta

El Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat ha retallat d'un 20% les ajudes mensuals que perceben 875 persones discapacitades dins el programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar, un ajut que permet a aquest col·lectiu viure a casa seva amb el suport puntual d'un cuidador. Segons la directora general de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny, l'ajust pressupostari s'ha hagut de tirar endavant “per garantir la supervivència d'aquest servei a i permetre-hi l'entrada de nous usuaris”.

875 persones es beneficien actualment a Catalunya d'aquest programa, amb el cobrament mensual de 626 euros, que, amb afectes retroactius des de l'1 de gener passat, baixaran fins a 500, 126 euros menys que fins ara.

Fortuny va explicar ahir que, malgrat la retallada imposada, la Generalitat inverteix 7,3 milions anuals en el projecte i va justificar la rebaixa de l'import per garantir “l'atenció de nous casos”.

Tot i que l'Institut manté obert el diàleg amb les entitats de persones discapacitades, la plataforma que les agrupa, Dincat, ha convocat per demà una protesta davant la nova seu de la conselleria de Benestar Social i Família.

L'objectiu de la concentració és intentar revertir l'aplicació de la tisorada, que, segons els organitzadors, afectarà la viabilitat econòmica de les 44 entitats que actualment gestionen aquest programa.

Dincat reclama que “es garanteixi la continuïtat d'aquestes ajudes”, que considera “fonamentals” per a les persones discapacitades que volen tenir un “projecte de vida propi”.

Fortuny, en aquest sentit, va garantir, però, la “voluntat de mantenir el servei perquè aquest govern creu fermament i aposta per l'autonomia de les persones”, després d'afirmar que entenia i comprenia el malestar de les entitats “per aquest ajust pressupostari”.

El programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar està destinat a persones amb un mínim del 65% de discapacitat acreditada que volen viure soles, en parella o amb altres persones, però que necessiten l'assistència puntual d'un cuidador per a les seves activitats diàries i perquè puguin continuar sent autònomes.

La quarantena d'entitats socials que porten a terme aquest programa posen a disposició dels beneficiaris equips de persones que els ofereixen suport en àrees com la cura personal, la resolució de tràmits i gestions administratives i l'organització de l'economia personal i domèstica.

LA XIFRA

875
persones discapacitades
veuran que el cobrament mensual de l'ajut passarà de 626 euros a 500, 126 menys.

LA FRASE

Hem hagut de fer l'ajust per garantir el programa
Carmela Fortuny
directora de l'Icass
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.