Societat

Síndic i pediatres insten a combatre la malnutrició

Els metges i Ribó coincideixen que a Catalunya ha augmentat el nombre de nens que pateixen privacions alimentàries per raons econòmiques

La seva dieta té dèficits en qualitat i quantitat

“És innegable que a Catalunya hi ha nens que no mengen el que han de menjar per raons econòmiques i que aquesta situació de privació alimentària s'ha agreujat en els últims dos anys”, afirmava ahir el president de la Societat Catalana de Pediatria, Ferran A. Moraga-Llop, poc després de reunir-se amb el síndic de greuges, Rafael Ribó, per valorar l'informe que aquest va presentar el mes passat al Parlament.

Les dues parts van coincidir a dir que “a Catalunya hi ha un problema de malnutrició infantil” per raons socioeconòmiques, i van instar les administracions a millorar o canviar les polítiques públiques per “garantir el dret dels infants a una alimentació adequada”.

El síndic i els pediatres també van deixar clar que la crisi no ha generat un problema de desnutrició, una situació més extrema “causada per la manca de tot tipus d'aliment o per malalties greus que impedeixen absorbir els nutrients”, segons Moraga.

L'informe del síndic alertava que la malnutrició lligada a la pobresa afectava 50.000 infants. Segons Moraga, les dades provenien d'una enquesta i caldria matisar-les; però, més enllà de les dificultats per concretar una xifra exacta d'infants malnodrits, el pediatre va assegurar que actualment molts nens tenen dificultats per fer “una alimentació variada, tant pel que fa a qualitat, com a quantitat”. Els aliments frescos, sobretot la carn i el peix, són els grans absents a la seva dieta. Precisament, la freqüència d'ingesta d'aquestes dues fonts de proteïnes és el principal paràmetre que es té en compte per valorar si hi ha carències alimentàries.

Efectes en l'evolució física i psíquica

La valoració del creixement dels infants és bàsica en les visites de pediatria. Permet detectar indicis de malnutrició, un problema que, si esdevé crònic, té repercussions en el desenvolupament físic i psíquic, i pot provocar patologies com ara anèmies o infeccions de repetició. El síndic i els pediatres han demanat a Salut que aclareixi els mecanismes per identificar els diagnòstics de malnutrició infantil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.