Societat

Intermón avisa que un de cada tres catalans serà pobre el 2025

Catalunya podria tenir 2,6 milions de pobres l'any 2025 si es mantenen les polítiques d'austeritat

Un estudi alerta que, si no es crea ocupació, s'incrementaran les desigualtats i es construirà una societat més injusta i violenta

Els rics seran encara més rics i els pobres, més pobres. Intermón Oxfam va presentar ahir l'estudi La trampa de l'austeritat, que alerta que les mesures d'austeritat aplicades a Catalunya i a l'Estat els últims anys per complir els objectius de dèficit han agreujat els efectes de la crisi i han incrementat la pobresa i les desigualtats socials. Els números són contundents i dibuixen una realitat crua: Catalunya tindrà 2,6 milions de pobres el 2025; és a dir, un 34,5% dels catalans no tindran recursos per portar una vida digna. A l'Estat, hi haurà 20 milions de pobres, un 42% de la població.

“Assistim a un canvi de model de societat en la qual la diferència entre rics i pobres podria assolir nivells similars als del Sudan del Sud o el Paraguai”, va advertir el director d'Intermón Oxfam a Catalunya, Francesc Mateu. La responsable d'investigacions de l'ONG, Teresa Cavero, hi afegeix que “perpetuar alts nivells de desigualtat incrementarà la pobresa i generarà societats duals, injustes i més violentes”. En la mateixa línia, la presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, va subratllar que les reduccions pressupostàries han fet incrementar els efectes de la crisi. “Per això no podem acceptar més retallades –indica–. És un camí que ens durà a la descohesió social del país.”

Intermón i la Taula del Tercer Sector van recordar que fins al 2008 Catalunya tenia un nivell de desigualtat social equiparable a la mitjana europea i un punt per sota de la desigualtat a l'Estat espanyol. El 2010, un 20% dels catalans eren sis cops més rics que un 20% dels catalans més pobres, mentre que el 2004 ho eren prop d'un 4,5%. L'any 2011, un 21,9% dels catalans –1,6 milions– estaven en risc de pobresa, mentre que el 2006 hi estaven un 17,2%.

Perquè es giri la truita els autors de l'estudi reclamen que es prioritzin programes d'estímul econòmic que fomentin inversions i creïn ocupació; inversió en serveis públics, educació i salut; enfortir la democràcia i desenvolupar sistemes fiscals justos.

LA XIFRA

25.422
desnonaments
es van fer el 2012 a Catalunya. A Madrid, 14.549; a Andalusia, 13.638, i al País Valencià, 13.199.

L'increment en beques menjador, “insuficient”

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), la plataforma que aplega organitzacions de mestres, pares i sindicats del món educatiu de Catalunya, va carregar ahir, perquè el considera insuficient, contra el pla de beques menjador anunciat dies enrere per la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Pel MUCE, els 34 milions d'euros que la Generalitat preveu destinar a ajuts per aquest concepte (1,8 milions més que l'any passat, segons el govern) queden molt curts i deixaran sense beca uns 10.000 nens que la necessiten. “A Catalunya hi ha un problema greu de malnutrició”, va alertar la vicepresidenta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), Laura Colls, que es va referir a l'informe del Síndic de Greuges que calculava en 50.000 el nombre d'infants amb problemes de malnutrició i l'alerta de la privació alimentària de molts infants llançada dimarts per la Societat Catalana de Pediatria.

El portaveu de Comissions Obreres (CCOO), Àngel Garcia, va retreure al Departament d'Ensenyament que hagi reduït des del 2010 en 16 milions d'euros el pressupost en beques, tot i haver-hi 48.000 alumnes més i una situació econòmica molt pitjor que la de fa tres anys. Els membres del MUCE van posar en dubte la promesa de Rigau que cap nen amb privació alimentària quedaria desatès i va instar el govern a augmentar el pressupost en educació.

r.G.A.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.