Societat

Milers de persones reclamen la retirada de la pena de presó al conductor condemnat per parlar català

Després que un jutjat de Castelló li donara la raó, l'Audiència de Castelló ha revocat la resolució i el condemna a 6 mesos de presó

El seu cas ha sigut denunciat a Europa i al Congrés espanyol

Vora 7.000 persones han signat a través de la plataforma Change.org la petició al síndic de greuges per a exigir que retiren la pena de presó al veí d'Almenara (Plana Baixa), condemnat per desobediència per haver parlat en valencià durant un control rutinari. Els fets van ocórrer al desembre quan, segons el denunciat, va defensar el seu dret a parlar en valencià davant la Guàrdia Civil. Assenyala que això li va comportar denúncies per no dur el cinturó, el jupetí reflector i per negar-se a sotmetre's al control d'alcoholèmia. A més, els agents el van denunciar per desobediència a l'autoritat. Després que un jutjat de Castelló li donara la raó, l'Audiència de Castelló ha revocat la resolució i el condemna a 6 mesos de presó.

“Estem a Espanya”

Segons la versió dels fets per part del denunciat, Carles Mateu, un dels guàrdies civils li hauria exigit “parle en castellà, que estem a Espanya”. Mateu manifesta que es va sentir agredit i va continuar parlant en valencià, atés que se sentia en el seu dret de fer-ho. La Guàrdia Civil li va etzibar que arribaria a casa sense carnet. Mateu assegura que les tres denúncies són falses. El conductor va ser denunciat per no dur el cinturó de seguretat, el jupetí reflector i per haver-se negat a sotmetre's a un control d'alcoholèmia. Les denúncies sumen 1.000 euros de sanció i la retirada dels 12 punts del carnet de conduir. A més d'una denúncia per desobediència a l'autoritat, va estar retingut durant 3 hores.

El jutjat de primera instància de Castelló havia absolt el denunciat pel delicte de desobediència, pel qual es demanaven 9 mesos, però l'Audiència de Castelló ha revocat aquesta resolució i ha confirmat una pena de presó de 6 mesos. Els jutges consideren que el fet de parlar en català va ser una estratègia per demorar el control d'alcoholèmia, que va resultar negatiu, segon el conductor.

El cas ha sigut dut a la Unió Europea per part d'alguns parlamentaris catalans i bascos en una pregunta parlamentària. Al Congrés espanyol, diputats com Joan Tardà, d'ERC, o Joan Baldoví de Compromís, han denunciat el cas. Change.org té com a objectiu aconseguir 10.000 signatures per presentar-les al síndic de greuges valencià per exigir que es retire aquesta condemna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.