Societat

“No es pot saber si hi ha perill o no”

Quina opinió li mereixen els terratrèmols al sud del Delta?

Estem davant una sèrie sísmica relacionada amb les injeccions. Els moviments cada cop són més grans i un de 4,2 graus ja comença a fer impressió.

Aquella no és la zona amb més risc sísmic del país. Això vol dir que no hi ha perill?

No ho podem saber. La falla implicada s'anomena d'Amposta i, per orientació i característiques, s'assembla a la del Camp de Tarragona, que està més estudiada i sí que sabem que ha fet terratrèmols molt més potents. La qüestió és que poden tenir lloc cada 30.000 anys i no sabem en quina fase estem ara mateix.

No hi ha cap manera de predir-ho?

No. Més o menys podem saber on hi haurà un terratrèmol, però no quan.

L'activitat del projecte Castor pot agreujar la situació?

No necessàriament. Pot ser que ho faci, però també que l'activació de la sismicitat faci que s'alliberi energia artificialment i així s'allunyi el moment en què la zona torni a estar carregada de tensió i a punt per generar un gran terratrèmol.

Segons el seu parer, doncs, què cal fer?

Primer, certificar que s'han aturat totes les actuacions. Després, seguir registrant tots els sismes i fer-ne un bon estudi per saber cap a on migren. El fet que sigui una falla submarina, però, ho complica una mica més.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.