Societat

Indústria culpa el Castor

L'Estat no autoritzarà més injeccions de gas al magatzem submarí de la costa de l'Ebre fins que siguin totalment segures per a la població

Els tècnics assenyalen una relació directa entre els sismes i la planta

L'empresa manté 45 persones dia
i nit a la planta
per seguretat


La causa dels terratrèmols a la costa de l'Ebre es comença a esclarir i, tal com es preveia, tot assenyala el magatzem de gas submarí Castor. Si fins ara el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, s'havia mostrat prudent i assegurava que no tenia constància científica de la relació entre la crisi sísmica i la injecció de gas a l'antic jaciment petrolier, ahir en va fer responsable el magatzem de gas. “Tot fa pensar en una relació directa entre la injecció de gas i els microsismes que han tingut lloc els últims dies”, va dir el ministre basant-se en els informes de l'Instituto Geográfico Nacional i del Colegio Nacional de Geólogos. Amb tot, Soria va dir que caldrà esperar a tenir les conclusions finals dels experts per determinar per què s'han produït sismes de fins a 4,2 graus a l'escala de Richter.

Mentrestant, assegura que l'activitat a la planta marina del Castor continuarà aturada. “Si no hi ha garanties totals per a la seguretat de la població que no es produiran aquest tipus de moviments, no autoritzarem la injecció de més gas”, va assenyalar el ministre, que el 26 de setembre passat va prohibir la injecció i l'extracció de gas de la planta. Fins llavors, la concessionària del Castor, Escal UGS, havia operat amb un permís provisional.

També el president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, va admetre ahir, en declaracions a la Cadena SER, que s'esperaven que es produïssin sismes a la zona, però no de tanta intensitat. “Moltes d'aquestes operacions provoquen microsismes i això és el que esperàvem, com en moltes altres instal·lacions”, va dir Del Potro. Fonts d'Escal UGS van assegurar a aquest diari que l'empresa no preveia en cap cas un augment de la sismicitat a la zona i van precisar que la instal·lació dels sismògrafs es va fer “per anar més enllà dels requisits legals quant a vigilància i seguretat de les instal·lacions”. Fins ara, Escal UGS ha injectat 100 milions de metres cúbics de gas al magatzem de gas, que té una capacitat total de 1.900 milions de metres cúbics. Tot i que l'activitat a la planta marina està aturada, hi continuen treballant 45 persones (dia i nit) per fer tasques de manteniment i garantir la seguretat.

Pel que fa a la possibilitat que l'Estat hagi d'indemnitzar la companyia per la paralització definitiva de l'activitat, Soria va assenyalar que el govern espanyol no preveu la “hipòtesi” que no es pugui injectar més gas al magatzem. Va recordar també que el finançament d'aquest tipus d'infraestructures, igual que les elèctriques, “va a càrrec de tot el sistema gasista un cop comencin a funcionar”, i “mentre no sigui operatiu lògicament no es financen”. L'obra de la costa de l'Ebre ha suposat una inversió de 1.300 milions d'euros per part d'Escal UGS, una unió temporal d'empreses amb la participació majoritària de la constructora ACS, que presideix Florentino Pérez.

Quant a possibles negligències a l'hora de concedir els permisos a Escal UGS, el titular d'Indústria va recordar que el 2009 el Ministeri de Medi Ambient (del govern socialista) va fer una declaració d'impacte ambiental en què “no hi havia cap consideració en relació amb el possible risc sísmic”. Amb tot, el ministre d'Indústria va llançar un missatge de tranquil·litat als veïns de l'Ebre i el Baix Maestrat. “A parer dels tècnics, la situació no és preocupant”, va dir. Indústria ha activat una actuació conjunta entre diversos ministeris coordinada per la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

D'altra banda, el secretari d'estat d'Energia, Alberto Nadal, es va reunir ahir al vespre amb el subdelegat del govern a Tarragona, Jorge Ramón Sierra; el subdelegat a Castelló, David Barelles, i la delegada a València, Paula Sánchez de León, per coordinar les accions en relació amb els sismes provocats pel magatzem Castor i informar-los dels estudis que ha encarregat.

100
milions de metres cúbics
de gas ha injectat al magatzem submarí Escal UGS.
23
terratrèmols
es van registrar ahir entre les 12 de la nit i les 7 del matí a la costa de l'Ebre.

Més de 4 graus una altra vegada

La crisi sísmica a l'Ebre i el Baix Maestrat no remet. Ahir a la matinada es van repetir terratrèmols significatius a la zona, el de més intensitat, de 4,1 graus a l'escala de Richter, poc després de la una de la matinada, precedit d'un altre de 3,9. Sismes que van provocar una allau de trucades al 112, moltes de les quals del Baix Camp, el Garraf i el Barcelonès, i és que aquest cop el terratrèmol, a més dels veïns de Vinaròs, Peníscola, Benicarló, Alcanar i la Ràpita, també el van notar en municipis més allunyats de l'epicentre com ara Tarragona i Sitges. A la Ràpita, minuts després del sisme, a tres quarts de dues de la matinada, es va trencar una canonada d'aigua. “Els serveis tècnics estan estudiant si té relació amb el sisme; no ho podem descartar, per la coincidència horària”, ha explicat l'alcalde de la Ràpita, Joan Martín.

La Plataforma Ciutadana de les Terres del Sénia ha convocat una manifestació diumenge al migdia a les Cases d'Alcanar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.