Societat

L'Ebre es prepara

Govern i alcaldes de l'Ebre eviten l'alarmisme tot i l'excepcional crisi sísmica

Traslladaran la informació a la fiscalia

Cal una xarxa més densa per ubicar els sismes

El comitè tècnic de seguiment de la crisi sísmica a la costa de l'Ebre va posar ahir fil a l'agulla i va fer la primera reunió a Tortosa, una trobada que va presidir el conseller Homs i que facilita la fluïdesa d'informació entre municipis afectats, govern i cossos de seguretat. Tot i que ahir els sismes es van repetir –se'n van registrar dos al matí (de 3,7 i de 3,3 graus a l'escala de Richter), un a la tarda (2,9) i un quart a la nit (3,1)–, no van causar desperfectes.

“Som davant d'un fenomen excepcional i és necessari reunir-nos per coordinar coneixements”, va manifestar el conseller de la Presidència. Però el principal obstacle amb què topa aquest comitè tècnic és precisament la falta d'informació. I és per això que el govern ha reclamat informació tant al Ministeri d'Indústria com a la concessionària del magatzem de gas submarí, l'empresa Escal UGS. “Posarem tota la nostra informació a disposició de la fiscalia de medi ambient perquè obri diligències”, va dir Homs.

A més, la Generalitat no descarta presentar un contenciós administratiu contra l'empresa. “Els processos administratius són més lents i ara ens interessa obtenir la informació amb rapidesa; per això demanem la intervenció de la fiscalia”, va assenyalar el conseller, que va deixar clar que l'objectiu no és només exigir responsabilitats, sinó “aconseguir una informació que no tenim”. En aquest sentit, va reclamar al PP i al PSOE que no polititzin la crisi.

Tant els alcaldes de l'Ebre com el govern sostenen que Escal UGS ha de donar moltes explicacions sobre els estudis previs que ha fet de l'impacte que podia ocasionar la seva activitat sobre l'escorça terrestre. “Ens hauran d'explicar per què en altres llocs que hi ha magatzems submarins això no ha passat”, va explicar Homs.

Tot i l'excepcionalitat de la situació i l'activació de l'alerta del pla Sismicat, el govern va transmetre un missatge de tranquil·litat als veïns de les Terres de l'Ebre. “Hem de procurar no generar alarmisme; els terratrèmols no necessàriament han d'anar a més”, va assenyalar el conseller de la Presidència. Així, segons els estudis de l'Institut Geològic de Catalunya, no hi ha motius per pensar que els sismes augmentaran la intensitat.

El gabinet d'experts geòlegs que assessoren el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, són del mateix parer. Preveuen durant uns quants dies un escenari amb més terratrèmols, que anirien perdent força i periodicitat progressivament, però no gosen descartar un moviment més violent que els registrats fins al moment.

Geòlegs consultats per aquest diari lamentaven ahir les dificultats per ubicar exactament els epicentres d'aquest “eixam de terratrèmols”, que podria no estar seguint la direcció de la falla d'Amposta, ja que amb els sismòmetres que actualment hi ha a la zona no es poden tenir registres gaire exactes. “Per estudiar bé el fenomen, caldria una xarxa sísmica densa, propera i equilibrada, és a dir, amb aparells a banda i banda de la falla. Normalment, quan hi ha fenòmens com aquest, se solen instal·lar aparells d'altres llocs per registrar bé tots els moviments, però aquí el mar ho complica i ho encareix”, explica la paleosismòloga Eulàlia Masana. Soria va anunciar que ampliaria aquesta xarxa, però serà amb un únic aparell situat a les illes Columbretes.

Així, pot ser que la falla activa no fos la d'Amposta, on hi ha el magatzem de gas, “sinó alguna falla veïna o satèl·lit que podria ni estar cartografiat”. “L'energia alliberada en un sisme depèn de la mida de la ruptura i, per tant, de la mida de la falla. Per això és important ubicar-los”, diu la professora de geodinàmica.

En relació amb els terratrèmols, els científics fa temps que intenten saber quan, on i amb quina força tindran lloc. Però només hi ha respostes aproximades als dos darrers interrogants. Existeixen dos sistemes per predir on hi haurà un sisme i per calcular quina potència màxima pot arribar a alliberar. El primer és estudiar els registres instrumentals (d'un centenar d'anys) i històrics (d'un miler) sobre l'activitat sísmica d'una determinada zona. El segon, molt més modern, és analitzar-la a fons geològicament. Segons el primer sistema, que és el que determina també quin grau de seguretat han de tenir les construccions de l'entorn, les falles de les cadenes costaneres catalanes tenen un baix risc. El segon sistema, menys utilitzat, indica un risc molt més elevat (fins i tot més enllà dels 5 graus), ja que falles similars i properes, com ara la del Camp de Tarragona, tenen evidències de sacsejades poderoses. Per això, i perquè el quan encara no té resposta, l'Ebre es prepara.

LES FRASES

El risc de moviments sísmics és limitat i el govern està preparat per actuar
José Manuel Soria
MINISTRE D'INDÚSTRIA
La Generalitat es personarà legalment per esclarir l'origen dels sismes
Francesc Homs
conseller de presidència

Inspecció de la Guàrdia Civil

La fiscalia de Castelló va acordar ahir incoar diligències d'investigació penal per esclarir l'origen dels múltiples sismes que es repeteixen a la costa de l'Ebre i el Baix Maestrat. La fiscalia actuarà d'ofici sense que existeixi cap denúncia prèvia i ahir al migdia va enviar un helicòpter de la Guàrdia Civil a la plataforma. L'objectiu dels agents de la Guàrdia Civil i del Seprona és comprovar l'estat del magatzem de gas submarí i verificar que no és operatiu. Per la seva banda, el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va assegurar que el ministeri fiscal actuarà davant dels últims sismes que s'estan registrant a la costa de l'Ebre i Castelló i que podrien estar relacionats amb l'activitat del magatzem submarí de gas natural Castor, si bé va rebutjar la tendència a criminalitzar qualsevol mena d'activitat que, al seu parer, existeix actualment. “No totes les catàstrofes naturals sense més ni més constitueixen fets delictius”, va asseverar.

Protesta contra el Castor a les Cases d'Alcanar

Paralització projecte

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia va celebrar anit una multitudinària assemblea al centre cívic d'Alcanar. La indignació entre els veïns creix i reclamen la paralització definitiva de la injecció de gas al magatzem submarí Castor. “Es va cometre un error d'ubicació o de càlcul i ara el més sensat és tancar-ho”, explica el portaveu del moviment social, Joan Ferrando, que recorda que ningú els va fer cas quan van alertar del risc sísmic. “Vam aprofitar un informe de l'Observatori de l'Ebre sobre els sismes produïts a la zona quan Shell explotava el jaciment petrolier, però ningú ens va escoltar”, lamenta Ferrando. Diumenge a les dotze del migdia han convocat una manifestació a les Cases d'Alcanar.

No hi ha fuites

El president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, va assegurar ahir en declaracions a TV3 que no s'ha produït cap fuita de gas al magatzem submarí. “Estem preocupats pel que succeeix, però no som responsables dels terratrèmols; l'alteració que hem provocat és minúscula i no té res a veure amb la tensió que s'està alliberant”, va dir Del Potro. El president de la companyia assegura que des del dia 16 no s'ha injectat més gas a l'antic jaciment petrolier. També va explicar que Escal UGS va invertir 30 milions d'euros en estudis de la falla d'Amposta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.