Societat

Catalunya: més insubmissió que vaga

La comunitat educativa catalana no preveu una protesta com la balear per defensar la llengua

Aposta per desobeir la llei Wert, però amb el suport del govern

“No convoquem vaga contra Wert. El professorat ara no hi aniria”


“La LEC ha de ser el marc legal a Catalunya, però amb canvis”


Tot i que la vaga de mestres de les Balears, suspesa temporalment i sense acord, ha despertat una onada verda de solidaritat i simpatia i que molts veuen en el decret de trilingüisme del govern Bauzá l'antecedent de l'aplicació de la llei Wert a Catalunya, la comunitat educativa catalana no fa mostres de voler seguir els passos de la contundent protesta a les Illes per defensar el català a les aules.

A pocs dies de l'aprovació al Congrés de la llei orgànica per a la millora per la qualitat educativa (LOMQE), prevista per dijous, ningú s'atreveix a fer pronòstics del que pot passar el setembre del 2014, quan entri en vigor la nova legislació que lamina la immersió lingüística. Dependrà de com quedi finalment la llei i també de la posició, frontalment contrària, del govern de la Generalitat. Però, passi el que passi, el que és un clam unànime de la comunitat educativa és que la nova llei, que facilita l'escolarització en castellà i redueix la presència del català a les aules, no pot alterar el sistema d'ensenyament català ni atacar el model de normalització lingüística.

Ara per ara, costa molt pensar en una vaga a la balear. En tot cas, si arribés el moment de plantar cara al nou marc legal, més que la interrupció de les classes, l'arma de l'escola catalana seria la insubmissió. “Tenim molt clar que les escoles declararien la insubmissió a la LOMQE. Ho hauríem de fer d'acord amb els municipis i exigint el suport del Parlament de Catalunya, però no se'ns passa pel cap de cap manera que la llei Wert es pugui implantar al nostre país”, manifesta Jaume Aguilar, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, en nom del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), una plataforma en defensa de l'educació pública de la qual formen part federacions de pares i mares, sindicats i associacions d'estudiants.

Aguilar entén que “la millor vaga que es pot fer és continuar treballant”. “Faríem un trist favor al país si deixem de fer classes en català per una llei que ve de fora”, afirma. L'alternativa, compartida per les entitats integrants al MUCE, és “una protesta activa” i treballar “amb la LEC com a base, però introduint importants modificacions que s'hauran de consensuar”.

Tot i ser prudent a l'hora d'imaginar l'escenari a l'escola catalana el setembre de l'any vinent, el vicedegà de la Facultat d'Educació de la UAB, Enric Roca, també té clar que la comunitat educativa “no acatarà” la llei Wert, perquè “és inaplicable a la pràctica i està condemnada a ser retirada a curt termini”.

Roca opina que la imposició de la LOMQE “seria la mort de l'escola catalana” i precisament per això mostra certa confiança respecte al futur, perquè n'està convençut que “seria l'administració catalana la que assumiria el cost que podria representar una actitud d'insubmissió”. “No crec que els centres patissin. El govern català ho evitarà”, remarca.

Amb les mateixes reserves davant un tema que encara “no se sap com quedarà”, el sociòleg Salvador Cardús també considera que la LOMQE “no canviarà la manera de fer dels centres docents, que són molt madurs”. Cardús té clar que la situació a les Balears no és extrapolable a Catalunya, “perquè allà estan en una situació de feblesa i aquí la posició és tan sòlida que l'Estat tindrà problemes per canviar les regles de joc”.

Tot i que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ja ha declarat que la llei és inaplicable a Catalunya i que el govern no descarta la idea de declarar la insubmissió, des de la Federació d'Associacions de Pares (FAPAC) es manifesta una certa desconfiança envers l'administració. “Al final, serà la societat catalana la que respongui i ho farà d'una manera contundent, com s'està fent a Balears. El govern no ha estat a l'altura de les circumstàncies molts cops, com no ho ha estat a l'hora de demanar beques per als menjadors, i aquesta vegada no serà una excepció, tenint en compte que està lligat pel tema del finançament”, subratlla el president de la FAPAC, Àlex Castillo, que entén que davant una agressió com la que representa la LOMQE, “que pot enviar l'escola catalana 40 anys enrere”, pares, mestres i la comunitat educativa s'uniran en defensa del model pedagògic. Conxi Martínez, vicepresidenta la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència (Fedaia), creu, en canvi, que la situació catalana no és equiparable a la de Balears i, per tant, que és difícil que aquí s'arribi a una vaga indefinida: “El que passa a les Illes és una imposició. Aquí són criteris educatius i és més fàcil arribar a un acord.”

Tampoc els sindicats s'arrisquen a fer pronòstics, tot i que també són conscients, com destaca Marc Sangüesa, de CCOO, que “de moment, no es pot convocar una vaga indefinida, perquè el professorat no s'hi sumaria”.

24.10.13
Vaga general
contra la llei Wet i les retallades.

LES FRASES

Faríem un trist favor al país si deixem de fer classes en català. No hi hem de renunciar per una llei de fora
Jaume Aguilar
marc unitari de la comunitat educativa
La llei Wert és inaplicable a la pràctica i està condemnada a ser retirada
Enric Roca
vicedegà de la facultat d'educació de la uab
Aquí, la posició és tan sòlida que l'Estat tindrà problemes per canviar les regles de joc
Salvador Cardús
sociòleg
Al final serà la societat catalana i no l'administració la que respongui, i ho farà de manera contundent
Àlex Castillo
president de la fapac

LES DATES

10.10.13
S'aprova la llei Wert
al Congrés de Diputats.

Mobilitzacions sostingudes a partir de la vaga general del 24 d'octubre

Els sindicats CCOO, USTEC-STEs i CGT s'han sumat a la convocatòria de vaga general del 24 d'octubre. No és només una mobilització contra la llei Wert, sinó també contra el desplegament de la LEC i les retallades. La convocatòria té el suport del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), tot i que dintre d'aquesta plataforma hi ha qui té dubtes de la conveniència d'una vaga general de només un dia. També el sindicat FETE-UGT ha qüestionat l'eficàcia d'un dia de vaga i ha apostat per una sèrie de mobilitzacions sostingudes a partir del 7 de gener. La idea és fer aturades de dues hores a les escoles. “És una alternativa menys lesiva però que es planteja com una lluita per guanyar. Ha arribat el moment de plantar-nos”, manifesta Manuel Valencia, responsable d'ensenyament de FETE-UGT. I en això coincideix amb els altres sindicats, que presenten la vaga com “l'inici d'una lluita”.

El MUCE també aposta per mobilitzacions continuades, assemblees grogues i fins i tot acampades. “És el moment d'iniciar un ampli debat entre la comunitat educativa per analitzar el que està passant”, explica Jaume Aguilar, que té molt clar que “la vaga no serà total, però la protesta serà unànime”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.