Societat

JAUME MATEU

PRESIDENT DE L'OBRA CULTURAL BALEAR (OCB)

“Bauzá ha fet un laboratori per infectar l'educació”

“La marea verda marca la pauta en la reacció de les Illes Balears com ho està fent la societat civil a Catalunya”

“Tot l'àmbit català ha assumit la causa dels mestres com a pròpia. Vull agrair la important aportació que ha fet El Punt Avui”

“El pla del trilingüisme no era al programa electoral del PP”

Perfil
Mateu diu que no havia vist mai un moviment de solidaritat tan gran entre els territoris de parla catalana, que s'ha traduït en aportacions a la caixa de resistència dels mestres com les que ha impulsat El Punt Avui. “La solidaritat és més important que mai”, avisa Mateu, que tem que caldrà afrontar moltes demandes.
Els docents han sembrat la llavor d'un moviment que pot castigar el PP a les eleccions

L'Obra Cultural Balear, presidida per Jaume Mateu, va cedir el seu número de compte per recollir fons per a la caixa de resistència de l'Assemblea de Docents de les Illes Balears.

Com s'ha viscut la decisió dels mestres de suspendre la vaga?
Com un acte gran de responsabilitat perquè tenen al davant un govern que es nega a arribar a un acord i no volen perjudicar els alumnes, la qual cosa no vol dir que no es pugui tornar a la vaga en qualsevol moment. Ni fer aquest acte d'extrema responsabilitat ha servit perquè el govern rectifiqui.
Els pares deuen respirar.
Els pares i les mares han donat un suport extraordinari en aquesta mobilització, cosa que ha sorprès tothom, fins i tot els mateixos docents. La resposta ha estat exemplar.
El govern Bauzá ha avisat que no permetrà la desobediència al TIL i els mestres diuen que no l'aplicaran. Què passarà?
El TIL es va aprovar per decret llei quan el curs escolar havia començat i, per tant, preval la LOE, que és la llei vigent actual i cada centre ha d'aprovar el seu projecte lingüístic. És a dir, que el TIL no s'aplicarà. I quina ha estat la resposta de Bauzá? Dir que expedientarà els qui no compleixin el TIL.
El govern diu que el que fa és aplicar el programa electoral.
No és cert. El programa electoral del PP no parlava del trilingüisme. Sí que incloïa la lliure elecció de llengua, i resulta que més del 80% dels pares dels alumnes van escollir com a primera llengua la catalana. Com que això li va despertar totes les ires contra el català, va decretar el TIL sense haver-ne parlat amb els especialistes.
A Catalunya també han posat en qüestió el model escolar.
Hi ha una campanya orquestrada des de Madrid. A cada territori, al català se li canvia el nom: a la Franja és Lapao; al País Valencià, valencià; a les Balears, com que som quatre illes, en diuen l'altra llengua cooficial. Eliminen el nom i deixen el català només al Principat. Tot ho fan per un odi visceral al català i als catalanoparlants i per un sentit espanyolista molt ranci.
Malgrat tot, la vaga ha tingut la virtut de despertar la societat balear, tal com es va veure en les manifestacions del dia 29. Tindran conseqüències?
Intueixo que tota aquesta marea verda anirà marcant la pauta de per on han d'anar les coses, com ho fa a Catalunya la societat civil.
Veu similituds entre el que està passant a les Balears i a Catalunya?
Sí. La força no és de cap partit polític ni de cap sindicat, fins i tot, sinó de l'Assemblea de Docents, un ens nou independent de qualsevol sindicat o partit que va marcant la pauta. En aquest cas el tema és l'educació, però es pot fer extensiu a moltes altres coses: hi ha una reacció a un govern que actua contra els interessos de les Illes Balears.
Tot plegat es traduirà en un càstig electoral al PP?
Si tot aquest moviment passa a ser un moviment actiu políticament, probablement. Ara hi ha una remor que diu “ja n'hi ha prou”, i els docents són els qui n'han sembrat la llavor.
Què li sembla la solidaritat que s'ha desfermat?
La reacció que hi ha hagut a Catalunya i al País Valencià és inaudita i vull agrair al vostre diari l'aportació important que ha fet i que hagi informat de primera mà del que passa a les Balears. Tot l'àmbit català ha assumit la causa com a pròpia perquè ha vist que Bauzá ha creat un gran laboratori per infectar el sistema educatiu a veure com reacciona. I la reacció no ha estat la que ell esperava.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.