Societat

infraestructures i serveis

La nova data del TAV directe a París és el 15 de desembre

La francesa SNCF anuncia dos trens diaris a Barcelona sense transbord

S'escurça el trajecte un quart d'hora

La nova data per posar en funcionament el tren d'alta velocitat (TAV) entre Barcelona i París sense transbord a Vilafant és el 15 de desembre. És la data amb què treballen Renfe i la ferroviària francesa SNCF, tot i que defugen confirmar-la fins que els tècnics no hi donin el vistiplau. De fet, oficialment, el retard en la posada en servei del tren directe són els problemes tècnics i burocràtics per homologar els requeriments de seguretat i circulació dels combois. Segons la versió que va donar el Ministeri de Foment al seu dia, els trens francesos no estaven preparats per circular pel sistema de seguretat de trànsit europeu, l'ERTMS.

Socis i competència

Entretant, però, també es va saber que SNCF havia sol·licitat al Ministeri de Foment permís per operar el TAV al corredor entre Madrid i Barcelona a partir del 2014 en competència directa amb Renfe, un fet que podria haver condicionat la posada en marxa de l'empresa mixta que explotarà el corredor Barcelona-París.

Cal recordar que els trens d'alta velocitat van començar a circular entre les capitals catalana i francesa el 8 de gener d'enguany, però amb parada obligada a l'estació de Vilafant (l'Alt Empordà), on els passatgers transborden de l'AVE espanyol al TGV francès.

Setmanes després de la posada en servei s'anunciava que els primers trens directes es posarien en funcionament el 28 d'abril, amb dos serveis diaris en cada sentit i parades a les estacions de Girona, Figueres, Perpinyà, Narbona, Montpeller, Nimes i Valença. La data es va incomplir.

Encara que no hi ha confirmació oficial, l'operador ferroviari francès ja anuncia a la seva plana digital els dos trens directes a partir del 15 de desembre. El primer sortirà de l'estació parisenca Gare de Lyon, a les 10:07 del matí, i arribarà a l'estació de Sants a les 16:23 en sis hores i setze minuts. El de la tarda sortirà de París a les 16:07 h i arribarà a Barcelona a les 22:35 en sis hores i vint-i-vuit minuts. Els serveis sortiran al voltant de dues hores més tard que els actuals i el temps de trajecte s'escurçarà disset minuts al matí i tretze a la tarda respecte dels actuals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.