Societat

I tan pobres com som

Les entitats socials denuncien que la pobresa és cada cop més extensa, intensa i crònica

Avisen que crear ocupació i enfortir les polítiques de benestar són l'única manera de remuntar la crisi

Més enllà de les dades i les estadístiques –1 de cada 5 catalans no té el mínim per viure dignament–, la pobresa és cada cop més extensa, intensa i crònica. És la diagnosi que fan totes les entitats que treballen en l'atenció a les persones més vulnerables i que avui, coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa, faran front comú sortint al carrer i fent públic el manifest La pobresa és evitable. Contra les desigualtats: justícia social.

Els diferents informes disponibles mostren un empitjorament general i accelerat de les condicions de vida tant dels col·lectius tradicionalment més vulnerables, com de les classes mitjanes. “Demà posats a taula oblidarem els pobres –i tan pobres com som–. Jesús ja serà nat [...]”, recordant el Poema de Nadal de Joan Salvat-Papasseit. Ahir mateix, per exemple, la Creu Roja va fer balanç i va explicar que des del gener ha distribuït ajuda alimentària a 218.120 persones. El mes vinent, iniciarà la segona fase de suport alimentari amb el repartiment de productes bàsics, com ara sucre, cacau, cereals infantils, productes lactis i farinetes, entre gairebé 164.000 persones. En el cas dels menors, la situació és encara més greu: 1 de cada 4 infants catalans és pobre.

Feina i ingressos

Un enfortiment de les polítiques contra la pobresa, uns serveis socials bàsics de qualitat i polítiques i pressupostos que impulsin la creació d'ocupació són algunes de les reclamacions que fan les entitats del tercer sector. Que cada treballador tingui una feina i cada família uns ingressos per mantenir-se són qüestions bàsiques perquè la societat es refaci i comenci a sortir de la crisi.

Un dels últims informes que han sacsejat consciències és el d'Intermón Oxfam, amb el suport de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social: 25 milions d'europeus més es veuran immersos en la pobresa el 2025 si no s'abandonen les mesures d'austeritat. Titulat La trampa de l'austeritat, l'informe preveu que, si no es frenen les polítiques de retallades i destrucció de l'estat del benestar, Catalunya tindrà el 2025 uns 2,6 milions de pobres; és a dir, un 34% de la població no tindrà recursos per portar una vida digna. A l'Estat, hi hauria 20 milions, un 42% de la població.

Fa quinze dies, va ser la Taula d'Entitats del Tercer Sector la que va fer un altre crit d'alerta, perquè les ONG socials atenen a Catalunya més de 2,1 milions de persones. Entre el 2007 i el 2011, com a conseqüència de la destrucció de llocs de treball, van atendre 430.000 persones més.

A la cua en inversió en polítiques d'infància

Els països de la Unió Europea (UE) destinen de mitjana un 2% del seu producte interior brut (PIB) a polítiques d'infància i família, mentre que a Catalunya i a l'Estat espanyol a aquest apartat no s'ha destinat mai més de l'1% del PIB. Reclamar que es prioritzi la inversió en infància homologant-la a la mitjana de països de la UE és un dels eixos del 17è Fòrum Fedaia, que se celebra avui i demà al Caixafòrum de Barcelona.

Amb el títol Els drets dels infants. Els reptes actuals en l'atenció a la infància: educació, prevenció i protecció, professionals d'atenció a la infància i experts en la matèria debatran durant dos dies no només intentar mitigar les conseqüències de la crisi econòmica en la situació de les famílies desafavorides, sinó com poden posar-se a treballar per planificar, amb perspectiva de futur, les polítiques públiques d'atenció a la infància.”Les desigualtats socials s'agreugen i cal preservar que els menors tinguin garantits els seus drets”, adverteix el president de la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència (Fedaia), Jaume Clupés. “Creiem que es tracta no només de destinar-hi més recursos, sinó de tenir clar quins han estat els errors, els encerts i les contradiccions per planificar el futur”, hi afegeix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.