Societat

Nou horitzó olímpic pel 2026

Els alcaldes de Barcelona i el Pirineu es resignen a posposar la candidatura dels Jocs del 2022 tot i no explicitar-ho

La falta de consens polític sobre el projecte deriva en un enfrontament obert entre partits

Tots els elements, tots, conflueixen en una única conclusió: la candidatura Barcelona-Prineus per organitzar els Jocs Olímpics d'hivern del 2022 ha quedat atrapada en una via morta, però tot i això cap dels actors principals del serial fa el pas de dictar-li el preceptiu epitafi. Des del punt de vista formal, doncs, el projecte no està descartat, tot i que la realitat dels fets permet concloure que les institucions ja treballen amb la perspectiva de retardar la iniciativa quatre anys, i aspirar a la convocatòria del 2026. El detonant d'aquest final abrupte, però ja anunciat des de fa dies, és la falta d'una mínima unitat política a l'Ajuntament de Barcelona al voltant de la candidatura. Unes diferències, però, que ahir van esclatar, fins al punt de certificar que els Jocs d'hivern s'han convertit en un element d'enfrontament entre els partits.

Ahir al matí estava anunciada una reunió del comitè territorial del projecte, en què estan representades diverses institucions. Durant la trobada, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va exposar als seus homòlegs del Pirineu el resultat dels contactes institucionals que han mantingut en els darrers dies per calibrar l'acceptació de la candidatura del 2022, i que no han estat gaire propicis. Trias va detallar que el Comitè Olímpic Internacional (COI), amb qui es va veure dijous, ha assenyalat diversos punts coixos de la proposta, com ara la falta d'una tradició i d'un planter sòlid a Catalunya en esports d'hivern. Ara bé, el gran obstacle que el batlle va exposar és aquesta discrepància política ja explicada, i que es focalitza en les sigles del PP, que reclama obertament posposar la idea. “Amb aquesta posició del PP tenim un problema. Sense ells no hi podem anar”, resumia Trias. A ningú se li escapa que els populars són la clau per assolir la imprescindible adhesió del govern estatal. Davant d'aquesta suma de condicionants, tot feia albirar que a la sortida de la reunió s'anunciaria l'ajornament de la candidatura. Però no. El mateix alcalde de Barcelona, o el de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, explicaven que hi haurà proposta olímpica, “però no sabem si serà el 2022 o el 2026”. El matís no és menor. Els actors polítics del Pirineu ja es resignen a esperar quatre anys més. Fins ara no volien ni sentir a parlar-ne. “El més positiu és que hi haurà candidatura. Si serà el 2022 o el 2026, no és el més important, sinó que sigui guanyadora”, reblava Àngel Ros, batlle de Lleida.

Amb aquesta atmosfera latent, però no explícita, que el projecte s'ha enquistat, els diferents grups municipals de l'Ajuntament de Barcelona es van entestar ahir a escenificar que les diferències, lluny de resoldre's, s'eixamplen. El PSC, per boca del seu cap de files, Jordi Martí, va acusar Trias de no haver tingut ànsies de “liderar” el procés ja que l'únic interès de l'alcalde, va afegir, és que la candidatura del 2022 acabi caient per la força de les adversitats. El PP, centre ahir de la polèmica, va repetir que se'n desmarca per l'actual context de crisi i per diferències amb el pla tècnic, però que des d'aquesta discrepància garanteix lleialtat. “Si Trias vol fer aquests Jocs, té majoria per fer-los. Que no s'escudi en nosaltres”, va insistir Alberto Fernández Díaz. La posició dels populars, doncs, és clara i nítida: ara no, i del 2026, ja en parlarem. Una posició que va censurar frontalment el regidor d'ERC Jordi Portabella, que va recalcar que el PP “ha bloquejat aquesta candidatura i alhora ha aprovat tres vegades donar suport als Jocs de Madrid”. Tampoc és nou el discurs d'ICV-EUiA, contrari a fer unes noves olimpíades, i que ahir per boca de Ricard Gomà es va felicitar perquè aquesta iniciativa hagi caigut, per ara, de l'agenda política. Enmig d'aquest foc creuat, els alcaldes del Pirineu van reclamar als partits barcelonins que no utilitzin els Jocs d'hivern com a element de desgast. Un prec que serà en va.

Demanem als grups de Barcelona que no utilitzin aquesta iniciativa com a arma pel pim-pam polític
Albert Batalla
alcalde de la seu d'urgell
El principal adversari del projecte ha estat el propi alcalde. O es tria el 2022 o no hi haurà Jocs Olímpics
Jordi Martí
president del grup del PSC a l'Ajuntament de barcelona
El més important és que hi hagi una candidatura que sigui guanyadora, i no tant si és un any o l'altre
Àngel Ros
alcalde de lleida
Sense el suport del PP, la línia més clara que possiblement haurem de seguir és la d'aspirar al 2026
Xavier Trias
alcalde de barcelona
A Trias li ha faltat lideratge per tirar això endavant, i ara el més fàcil és culpar el PP
Alberto Fernández Díaz
president del grup del pp a l'ajuntament de barcelona
Era un projecte solvent des del punt de vista tècnic, però estava a la deriva
Ricard Gomà
president del grup d'icv-euia a l'ajuntament de barcelona
Amb el seu no, el PP ha bloquejat l'èxit de la candidatura. Han estat deslleials
Jordi Portabella
president del grup d'uxB (ERC i DC) a l'ajuntament de barcelona

LES XIFRES

1,4
milions d'euros
és el cost que ha tingut fins ara el funcionament ordinari de l'oficina olímpica
2.535
milions d'euros
és el pressupost de la candidatura, dels quals 1.413 anirien a infraestructures

Reunió d'urgència de Trias per explorar un acord

Ara mateix, l'única carta que queda per ensenyar és quan, i com, l'alcalde de Barcelona pot oficialitzar l'anunci de posposar la proposta dels Jocs. Posats a especular, podria ser avui, aprofitant el ple municipal. El debat olímpic està garantit, ja que ICV-EUiA hi porta una moció, que no prosperarà, en què es demana renunciar definitivament a l'aspiració olímpica –opció que sí que està descartada– o un prec del PP al batlle en què li demanarà renunciar a la candidatura del 2022. Ahir a la tarda, però, i quan els ànims posteriors a la reunió del comitè territorial ja estaven més reposats, Trias va convocar una reunió d'urgència amb els presidents dels grups municipals per intentar sargir el descosit. Hi ha un malestar latent, ja que l'oposició censura al batlle que no hagi buscat més complicitat cuidant certs gestos. Un exemple: tots ells es van assabentar de la visita al COI a través de la premsa. Tot i així, alguns presents van descriure el to d'aquesta reunió de positiu, fins al punt que no és descartable que el govern intenti colar al ple una declaració d'urgència de suport als Jocs per reconstruir la unitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.