Societat

JULI DE MIQUEL

PRESIDENT D'AEEC CATALUNYA CONTRA EL CÀNCER DE BARCELONA

“Ara cap dona no s'ha de sentir sola quan té càncer”

El més important és sensibilitzar les dones perquè es facin mamografies de manera periòdica
Avui se celebra el Dia Internacional Contra el Càncer de Mama. La mortalitat en aquesta malaltia ha disminuït. Però cal seguir fent campanyes de sensibilització?
La mortalitat ha disminuït moltíssim en aquests darrers anys, però encara és la primera causa de mort per càncer en dones. El nostre objectiu amb campanyes com la d'avui és convèncer les dones i tota la societat de la importància del diagnòstic precoç, a més de donar suport a qui té la malaltia.
En què consisteix la campanya Suma't al rosa?
Va començar ahir a la nit amb la il·luminació amb llums de color rosa de molts edificis emblemàtics, com ara la Pedrera, la Casa Batlló, la Sagrada Família... Cada cop en són més. Avui seguim, convidant la gent a posar-se el llaç rosa, a escriure un desig a l'arbre dels desitjos a la Ciutadella i a participar en les activitats en diversos municipis.
Les associacions i els experts insisteixen sobretot en la importància de les mamografies.
A Catalunya hi ha encara un 14% de les dones que no se'n fan. Al País Basc aquest percentatge està entre el 4% i el 5%. Hi ha un sector de la població que s'hi resisteix. Nosaltres no som metges, però entre tots podem ajudar a fer visible aquesta necessitat de fer-se la prova.
Perquè fer-se-la, afirmen, pot augmentar la possibilitat de curació en cas de tenir la malaltia, no?
La mamografia detecta lesions fins a dos anys abans que es facin palpables. Cal recordar que el càncer de mama no produeix cap símptoma. Per això, per fer una diagnosi precoç no serveix l'exploració clínica. En un 30% de les mamografies s'observen carcinomes in situ. La possibilitat de curació en aquest tipus de carcinomes és gairebé del 100% i es poden aplicar tractaments menys invasius.
Si finalment es diagnostica el càncer de mama, en què pot ajudar una associació com l'AECC?
En els primers moments de la malaltia, ajudem les persones afectades amb atenció ràpida i personalitzada, per intentar disminuir l'impacte emocional propi d'aquesta fase. També informem sobre els recursos materials, econòmics i socials disponibles en la xarxa d'atenció sanitària. Tenim el programa Molt x viure, que preveu una intervenció psicològica i social, i la prevenció i rehabilitació del limfoedema, que permet recuperar gran part de la mobilitat del braç afectat i millorar la qualitat de vida.
Es preocupen molt de l'aspecte emocional i psicològic?
Afortunadament, a Catalunya hi ha grans experts i grans programes oncològics. La nostra feina és cobrir les preocupacions més espirituals i emocionals com ara la soledat i l'ansietat.
L'associació explica que el moment més important per a la recuperació és poder tornar a la feina.
Creiem que tornar a treballar representa l'últim pas en la superació del càncer. Per això també ajudem en la reinserció social de les persones afectades. Els acompanyem en el camí de tornar a la feina.
Encara hi ha soledat al voltant d'una malaltia com aquesta?
I tant! I no hauria de ser així. Ara cap dona no s'hauria de sentir sola quan té càncer. Hi ha molts recursos, moltes persones disposades a fer el que calgui, encara que sigui només fer companyia.
Amb la crisi, com respon la societat a la crida al voluntariat?
Esplèndidament. Hi ha molts més voluntaris. Gent que entrega el seu temps a llegir el diari al malalt que s'està hores en un hospital fent un tractament, o a fer feina administrativa en les associacions.
Creu que hi ha motius per a l'esperança en la lluita contra el càncer?
Sí, perquè, encara que la curació total és difícil, hi ha una lluita, que continua. En tots els camps, en el de la recerca, en el dels tractaments i en el de la societat, que ha perdut la por d'aquesta paraula i ara hi planta cara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.