Societat

ELINE SNEL

TERAPEUTA I DIFUSORA DEL MÈTODE ‘MINDFULNESS'

“Deixa de competir tant i estigues bé amb tu mateix”

Els col·legis on s'aplica aquesta tècnica han millorat. Els infants s'enfaden menys
El mindfulness és meditació?
És quelcom més. És meditar i reflexionar.
Reflexionar. Sobre què?
Sobre els pensaments, sobre el que sents. També són moviments.
Això no és el ioga de tota la vida?
El ioga és una part molt petita d'aquesta tècnica. Només n'ocupa cinc minuts. És més que ioga.
No acabo de veure'n la utilitat.
El mindfulness ajuda els infants a saber fins on poden arribar. I si fan algun excés, ho noten en la respiració. Ensenya a arribar fins al límit i a no depassar-lo. Si l'infant menja massa o ha estat massa hores amb la consola, ho nota.
L'ajuda a saber on són els límits?
Sí, perquè ho nota. Aquesta tècnica ajuda a l'autocontrol. T'ensenya a saber amb què en tens prou. I que superar el límit té conseqüències.
Com se li va acudir de reunir aquestes tècniques en un llibre?
Fa trenta anys que m'hi dedico. Vaig començar amb adults. I llavors, un dia, un home em va dir: “Tant de bo que jo hagués pogut aprendre això de petit.”
I llavors ho va fer!
Esperi. Tinc una filla hiperactiva. No es podia concentrar. Un dia em va demanar consell. Vaig anar al col·legi a preguntar com ho feien perquè un alumne es concentrés. No s'hi feia res. I m'hi vaig posar.
A les escoles?
Sí. Anava a les escoles i ensenyava el mindfulness a grups grans: com estar tranquil, com respirar...
El mètode és respiració i...
És un cicle de vuit setmanes. Hi ha vuit temes que es tracten, com ara l'observació i la concentració. Es comença treballant la respiració. Després, un ha d'aprendre a conèixer els seus límits i notar-los al cos. També ensenyo a percebre les emocions, gestionar-les i expressar-les.
I les famílies, què hi van dir?
Que si també podia ensenyar-los les tècniques. Perquè els col·legis on s'aplica aquesta tècnica han millorat: els infants s'enfaden menys, hi ha menys soroll, s'estudia més.
Ser infant i estar tranquil. Això no és una contradicció?
Els infants juguen tot el dia, però també volen tranquil·litat, i això no s'ensenya. La meva tècnica ho fa.
De vegades sembla que volem que ja competeixin en el parvulari.
Aquesta tècnica ensenya que no cal tanta competició. Existeix, però un no ha d'angoixar-se. No t'has de preocupar tant de competir i has d'estar bé amb tu mateix.
Les tècniques volen paciència. Un infant aguanta vuit setmanes?
Miri, amb els adults és més difícil que amb els nens. Tenen menys paciència. Als infants els agrada, perquè troben una tranquil·litat que no tenien.
Als infants els diem: “Feu anglès, informàtica, música!” I ara, meditació? Quan juguen?
La societat demana molt als infants. Aquesta tècnica, no. No has de ser el millor en esports, en anglès o en música. És una disciplina mental. T'ajuda a acceptar-te a tu mateix. Ajuda a adonar-te que hi ha més de bo que de dolent en tu mateix. I acceptar el que és dolent.
Ser millor persona?
El mindfulness no ensenya a ser millor persona. Et diu que ja ho ets. T'ajuda a conèixer les teves coses bones i dolentes. T'ajuda a acceptar-te tal com ets. Set de cada deu infants, a Holanda, creuen que no són prou bons. Aquesta tècnica els ensenya a respectar-se i millora la seva autoestima. Estan més tranquils i poden estudiar millor.
Els nens que fa anys que van aprendre la tècnica, què hi diuen?
Que funcionen molt millor que quan estan tensos, que saben gestionar millor les emocions, que poden escoltar millor el seu cos.
Al llibre, per què s'ha fixat en l'exemple de la granota?
La granota salta, i aquesta tècnica permet fer salts amb el pensament. Una granota també pot estar asseguda molt tranquil·la. I la respiració és fàcil de veure. Els infants necessiten exemples. A més, el conte de la granota que es converteix en príncep és molt popular a Holanda. I la tècnica permet una transformació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.