Societat

Onada groga contra la LOMQE i les retallades

Milers d'estudiants, professors i pares omplen el centre de Barcelona durant la jornada de vaga a l'ensenyament

L'aturada té una àmplia repercussió als centres de secundària i les escoles bressol

Milers d'estudiants, pares i professors, han marxat aquest dijous al migdia pels carrers de Barcelona en defensa de l'escola pública i contra la LOMQE i les retallades a l'educació.

Segons els organitzadors, la multitudinària mostra de rebuig a la llei Wert ha aplegat 170.000, mentre que la Guàrdia Urbana ha rebaixat aquesta xifra a 30.000 persones.

Els manifestants, molts dels quals vestits amb samarretes grogues amb el missatge SOS Ensenyament públic de qualitat han iniciat puntualment la marxa a dos quarts d'una del migdia a la Plaça Universitat fins arribar al Pla de Palau, passant pels carrers Pelai i Via Laietana, entre d'altres. La cua de la manifestació ha començat a deixar el punt de sortida quan la capçalera ja era al Pla de Palau, per la qual cosa ha omplert gairebé tot el recorregut.

La protesta ha avançat encapçalada per les pancartes dels sindicats i la comunitat educativa amb els lemes Ni LOMQE ni retallades, aturem la LEC i Per l'educació pública, cap retallada. També s'hi han pogut veure altres pancartes com una dels estudiants de secundària amb el missatge L'educació és necessària com l'aire que respirem.

L'ambient de la manifestació ha estat reivindicatiu, pacífic, festiu i intergeneracional. De fet, entre els manifestants hi havia un home de 80 anys amb una pancarta on s'hi llegia No és per mi, és pel jovent.

La concentració s'ha dissolt cap a dos quarts de tres de la tarda sense que s'hagi produït cap incident destacable. Els crits més punyents se'ls han endut els Mossos d'Esquadra que custodiaven l'edifici d'Universitats, però no s'ha produït llançament d'objectes contra els agents, que no han arribat a sortir dels furgons.

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, ha valorat molt positivament la protesta. En declaracions a l'ACN, ha destacat que suposa un clam de la comunitat educativa perquè el ministre d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert, i a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, entenguin “que les seves polítiques educatives no ens porten enlloc”. Gallego ha assegurat que s'han “desbordat totes les previsions” per deixar clar que la comunitat educativa “està en contra de la LOMQE i les retallades” a l'ensenyament.

Segons el sindicat, el seguiment de la vaga ha provocat que el 80% de les escoles bressol de Barcelona hagin estat ateses per serveis mínims. A la resta de centres 0-3 de les comarques barcelonines (municipals, externalitzades i llars del Departament d'Ensenyament) la participació ha superat el 40%.

En els centres d'infantil i primària el seguiment s'ha situat en el 55%. En els de secundària, l'activitat acadèmica “està gairebé paralitzada”. El sindicat ha destacat també que un 30% del personal docent del sector concertat s'ha sumat aquest cop a la protesta. La vaga ha afectat amb alguna baixa el 95% dels centres educatius de Catalunya

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia