Societat

Les universitats, a mig gas

Els universitaris van fer ahir un seguiment dispar de la vaga, amb facultats sense classes i d'altres en què la normalitat va ser absoluta

A la UAB, una cinquantena d'alumnes van cremar un ninot amb la cara del ministre Wert

Ni cues, ni talls de trànsit, ni piquets informatius. Només aules buides, sobretot a les facultats de lletres, i sensació d'inactivitat al conjunt del campus. La UAB, la més combativa de les universitats catalanes, no va plantar cara a la llei Wert amb una mobilització estudiantil unitària i contundent. Després de dos dies de protestes, ahir al matí només una cinquantena d'alumnes van participar en una breu cercavila que va acabar a la plaça Cívica amb la crema d'un taüt per l'educació pública i un ninot amb la cara de José Ignacio Wert. “Ni LOMQE, ni LEC, tombem-les al carrer”, cridaven els estudiants mentre condemnaven a la foguera el ministre d'Educació per haver posat les bases “que retornen l'educació a l'època franquista”.

“Potser als universitaris no ens toca tant la llei Wert com a primària o secundària, però a nosaltres com a futurs educadors ens afecta moltíssim”, comentava la Clara Cardós, estudiant d'educació minuts abans d'agafar el tren per anar a la manifestació de Barcelona. “Fa uns dies vam assistir a una xerrada i fan una mica de por les conseqüències que pot tenir una llei basada en la imposició, la segregació, la privatització i l'atac a la llengua”, hi afegia l'estudiant.

Moltes aules, sobretot a les facultats de Dret, Ciències Polítiques i Sociologia, estaven completament buides. Pocs alumnes als passadissos, menys cotxes als pàrquings... Alguns professors van fer classe a quatre o cinc alumnes. Dues alumnes de dret, alienes a la protesta, aprofitaven la jornada “per acabar treballs pendents”. A medicina o veterinària, en canvi, la situació era de força normalitat.

Tot i que des de la secretaria d'Universitats i Recerca es va fer públic un comunicat en què es destacava que la jornada de vaga no va tenir “cap incidència destacada a les universitats” i que recordava que els sindicats CCOO, UGT i CGT havien decidit no convocar els alumnes universitaris, la realitat és que en algunes facultats, com va passar a l 'Autònoma, la repercussió va ser força important. A la Universitat de Barcelona (UB), per exemple, l'activitat va ser nul·la en una tercera part de les aules. I fins i tot hi va haver aldarulls quan els piquets informatius van impedir que es poguessin fer classes a les facultats de Dret i Geografia i Història. A les de Física i Química va haver-hi molt poca activitat i, en canvi, la normalitat va ser gairebé total a les de Filologia o Matemàtiques.

En dos dels tres campus de la Pompeu Fabra, el de la Ciutadella i el de Poble Nou, on Universitats parlava de “normalitat”, només es van fer un 50% de les classes programades. I a la Universitat Politècnica de Catalunya el seguiment va ser també desigual, des de classes amb normalitat absoluta a matemàtiques fins a la suspensió general de l'activitat docent a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès, a Sant Cugat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia