Societat

Les manifestacions més massives des de fa dècades

Les capitals catalanes viuen les concentracions del sector de l'ensenyament més grans dels últims anys

Els participants en les marxes carreguen contra Wert, però no s'obliden de Rigau

El sector educatiu va sortir ahir al carrer, més enllà del percentatge de vaguistes, per dir no al ministre José Ignacio Wert. Les capitals catalanes van viure ahir les manifestacions més massives i multitudinàries del l'àmbit de l'ensenyament de les últimes dècades.

Barcelona es va tenyir, un cop més, de groc i desenes de milers de persones van marxar des de la plaça Universitat fins a Pla de Palau en un clima festiu i reivindicatiu. La marea groga va aplegar 30.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i més de 150.000, segons els sindicats. Sota el lema Ni LEC, ni LOMQE, ni retallades, els manifestants van cridar consignes contra Wert, però també contra la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

A Tarragona unes 5.000 persones, segons els sindicats, van desfilar pel centre de la ciutat proferint un rosari de consignes contra la política educativa del PP, les retallades del govern de la Generalitat i a favor d'una vaga general. La marxa va estar precedida per una concentració al matí davant de la delegació d'Educació, i que va congregar mig miler de manifestants. Dues convocatòries amb un profund caràcter reivindicatiu, però que van transcórrer en una atmosfera distesa. Tres quarts del mateix va passar a Lleida, on entre 1.200 i 2.000 estudiants i professors van recórrer el trajecte entre les seus dels serveis territorials d'Ensenyament i la delegació del govern espanyol. Parapetats rere una pancarta amb un lema prou explícit –Prou retallades–, els participants van concloure la protesta amb la lectura d'un manifest on es feia una defensa tancada del model d'escola pública.

Pel que fa a Girona, la marxa d'ahir va tenir un caràcter històric, ja que, segons els organitzadors, va convertir-se en la més massiva del sector de l'ensenyament celebrada a la ciutat en els últims anys. Unes 3.000 persones segons la Policia Local, i entre 5.000 i 7.000 segons els càlculs dels sindicats, van arrencar al migdia de la plaça Constitució, per expressar una defensa frontal al model d'immersió lingüística a l'escola. Rigau, però, no es va escapar del verb crític dels manifestants, que li censuraven la política d'ajustos pressupostaris que pateix el sistema educatiu a Catalunya.

LA DATA

10.10.13
La llei Wert
és aprovada al Congrés dels Diputats amb el vot en contra de gairebé totes les forces polítiques.

LA XIFRA

3.000
manifestants
van recórrer ahir al migdia Girona, en una de les marxes recents més importants de la ciutat

Una multitud desafia la pluja al centre de Madrid

Milers de persones, 250.000 segons els organitzadors, van participar en la manifestació de Madrid, tot i la pluja, sota el lema No a la LOMQE. No a les retallades. No a les contrareformes educatives.

Més seguiment a l'escola pública del Baix Llobregat

El Baix Llobregat va ser la comarca on la participació en la vaga als centres públics va ser més elevada (21,5%), dada que contrasta amb la del conjunt de Lleida, on el seguiment va arribar al 7,2%.

L'aturada a la concertada es nota més a Barcelona

Els centres concertats de Barcelona ciutat van ser els que van secundar de manera més majoritària l'aturada (19,6%), seguits dels del Baix Llobregat (18,7%) i el Vallès Occidental (16,6%).

Música a la plaça Sant Jaume contra les retallades

Una trentena d'alumnes de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) van fer classe ahir al matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona, per protestar contra la retallada al pressupost de l'ens.

Activitat a mig gas a les escoles oficials d'idiomes

L'activitat ahir a les escoles oficials d'idiomes va ser més baixa respecte del d'una jornada normal, sense arribar, però, a la paràlisi. A la de Drassanes, a Barcelona, es van poder fer la majoria de classes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia