Societat

Càritas es bolca a acompanyar els aturats a buscar feina

El servei d'acompanyament a l'ocupació atendrà en dos anys unes dues mil persones que fa més de dotze mesos que no treballen

Els usuaris del programa tindran una orientació personalitzada

Unes dues mil persones que fa més d'un any que estan aturades, han esgotat la prestació de desocupació, tenen familiars al seu càrrec o viuen en llars en què tots els adults estan sense feina podran beneficiar-se en els pròxims dos anys de Feina amb cor, un nou projecte de Càritas Diocesana de Barcelona que, en definitiva, busca recuperar l'ocupabilitat de persones que estan quedant excloses de la societat. El director de Càritas, Jordi Roglá, va insistir ahir en la presentació del programa que el camí no és fàcil, perquè la majoria d'aquestes persones viuen situacions angoixants. “La gent no ens ve a demanar diners ni ajudes. La gent vol feina, feina i feina”, va subratllar Roglá.

Fa més de trenta anys que Càritas té en marxa el programa de formació i inserció laboral, i el delegat episcopal, mossèn Salvador Bacardit, va recordar ahir unes paraules del papa Francesc: “On no hi ha feina, falta dignitat.” L'entitat és conscient, però, que la crisi i la conjuntura actual obliguen a aplicar una nova mirada al programa i per això es dedicaran molts esforços a acompanyar els usuaris per capacitar-los, donar-los autonomia i fer que puguin aspirar a un lloc de treball. Així, Càritas crea el servei d'acompanyament a l'ocupació (SAO) i cada persona tindrà un professional o voluntari de l'entitat des que comença el procés de buscar feina que li donarà una atenció personalitzada. Per apuntar-se al SAO es pot trucar al 93 114 90 47.

“Ens continua preocupant la pobresa, perquè es fa més intensa, extensa, crònica i propera. També ens preocupen –va exposar Roglá– les seqüeles de la crisi en moltes famílies.” Segons l'enquesta de població activa (EPA), el 23% dels catalans, és a dir, 840.500 persones, estan sense feina, i el 58% dels aturats fa un any o més que no treballen. Pel que fa als usuaris de Càritas, el 70% d'adults estan a l'atur i el 28% de llars no tenen cap ingrés.

Recuperar l'autoestima, fer un procés de formació i potenciació de les habilitats personals i tornar al món laboral encara que sigui fent pràctiques és el camí que seguiran els usuaris del SAO. I és en aquest tram final en què entren en joc les empreses col·laboradores. Càritas va reunir ahir uns 200 empresaris en un acte de presentació al Teatre Victòria presidit per l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

LES FRASES

Com ja va dir el papa Francesc: «On no hi ha feina, falta dignitat»
Mossèn Salvador Bacardit
delegat episcopal
L'objectiu és treballar perquè les persones trobin feina, però també per recuperar la seva ocupabilitat
Jordi Roglá
director càritas barcelona
Som optimistes amb el nou programa: el triangle entre Càritas, la persona i l'empresa ha de funcionar
Àngels Valls
coordinadora ‘Feina amb cor'

“El pitjor és quan hi ha una feina i no es pot aprofitar”

Càritas té els empresaris com a “companys de viatge” de Feina amb cor, com també ho són en el programa Joves a l'atur. “Som optimistes i estem contents amb les proves pilot que hem fet”, va resumir ahir la coordinadora de Feina amb cor, Àngels Valls. També es mostra satisfet Pere Roca, el president de la Fundació Institut Català de Logística (ICIL) i director general de Districenter. Quinze persones que feia més d'un any que estaven a l'atur van començar al setembre un procés que combina formació i feina a través de la Fundació ICIL. “Avui hi ha poques oportunitats de feina, però el pitjor és que quan n'hi ha una, no es pugui aprofitar”, indica Roca. Aquestes persones es formen per gestionar magatzems i alhora van fent feines per a diferents empreses. Roca destaca que “és un sistema de contractació que dóna marge als empresaris”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia