Societat

Cèl·lules mare per combatre l'artrosi

Metges de Teknon han aconseguit regenerar el cartílag de diferents articulacions i reduir el dolor dels pacients amb teràpia cel·lular

La tècnica encara és experimental i cada cas requereix l'autorització de Sanitat

La promesa de la regeneració de teixits a partir de l'ús de cèl·lules mare fa que sovint sigui difícil distingir entre el que és una esperança de futur i les teràpies que ja són una realitat, encara que sigui de manera experimental. En aquest segon grup s'emmarca l'experiència pionera que s'està duent a terme a la unitat de teràpia regenerativa del Centre Mèdic Teknon, on l'equip dels doctors Lluís Orozco i Robert Soler han aconseguit, mitjançant injeccions de cèl·lules mare procedents de moll de l'os, regenerar el cartílag de diferents articulacions i reduir el dolor i la inflamació en pacients amb artrosi.

De moment, han tractat uns 130 malalts, sempre sota el control de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que autoritza la teràpia cas per cas, controla la quantitat i qualitat de cèl·lules mare i supervisa l'evolució dels pacients. Fa deu anys que els doctors Orozco i Soler investiguen sobre el potencial regenerador de les cèl·lules mare per combatre l'artrosi, una malaltia incapacitant que afecta el 20% de la població (el 80% a partir dels 60 anys).

Després de dur a terme estudis amb model animal, els doctors van iniciar un assaig clínic amb 12 pacients amb artrosi de genoll d'entre 18 i 75 anys. Els resultats, publicats aquest any a la revista Transplantation, van revelar que el 95% dels participants havien experimentat una millora molt significativa. “Un genoll amb artrosi perd, com a mínim, un 5% del cartílag cada any, però els nostres pacients no només no n'han perdut, sinó que n'han recuperat, de mitjana, un 27% de teixit el primer any”, explica Orozco.

“Estem obrint un camí i avancem amb resultats positius, però cal que la població sàpiga que l'ús inadequat del terme cèl·lules mare s'està utilitzant com a reclam i s'està generant molta confusió”, aclareix el doctor Soler. La unitat de Teknon és l'única a l'Estat que ofereix aquest tipus de tractament de l'artrosi, amb evidència científica i sota un estricte protocol supervisat per l'AEMPS i l'Organización Nacional de Transplantes (ONT).

Les cèl·lules mare utilitzades no se sotmeten a un simple procés de centrifugat. S'extrau una quantitat precisa de sang amb una punció al moll de l'os del pacient, de manera ambulatòria, amb anestèsia local i sedació lleugera. La mostra s'envia a un laboratori acreditat pel Ministeri de Sanitat, on les cèl·lules mare són seleccionades, cultivades, tipificades i quantificades fins a obtenir un producte que compleix els requisits de seguretat que s'exigiria a un medicament. El laboratori envia la dosi precisa en format xeringa i els metges la inoculen a l'articulació afectada sense necessitat d'anestèsia.

Per al tractament de les cèl·lules mare, Teknon col·labora amb l'Institut de Biologia Genètica Molecular de la Universitat de Valladolid i amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Tot i l'èxit dels resultats, el doctor Orozco admet que, actualment, els laboratoris només són capaços de produir cèl·lules mare de prou qualitat per a 16 pacients al mes.

LA XIFRA

95
per cent
dels pacients presenta millores molt significatives un any després de la injecció de cèl·lules mare.

LA FRASE

L'ús inadequat del terme ‘cèl·lules mare' s'està utilitzant com a reclam i està generant confusió
Dr. Robert Soler
director mèdic unitat teràpia regenerativa teknon

Una alternativa de futur per evitar pròtesis?

A llarg termini, el destí de molts pacients amb artrosi són les pròtesis de genoll o maluc. Abans, però, hauran combinat antiinflamatoris i analgèsics amb fisioteràpia, àcid hialurònic, infiltracions de corticoides, factors de creixement, ozonoteràpia... La teràpia regenerativa amb cèl·lules mare pot arribar a ser una alternativa per retardar o, en alguns casos, evitar les pròtesis. De moment, els assajos de l'equip de Teknon han superat la fase 2, però per arribar a la fase 3 (amb molts més pacients) calen uns 40 milions d'euros. L'equip té previst començar nous estudis, un dels quals promogut pel Catsalut en un hospital públic i amb pacients de la llista d'espera per a pròtesis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia