Societat

Interior aparta del cos els 8 mossos imputats per la mort d'un home al Raval

El conseller Espadaler explica que la decisió s'ha pres per la gravetat dels delictes que els atribueix la jutgessa

La magistrada que porta el cas retira la imputació al veí que es va barallar amb l'empresari del Gai Eixample abans de l'arribada dels agents

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha informat que els vuit agents que van participar el passat 5 d'octubre en la reducció de Juan Andrés Benítez després d'una baralla al carrer Aurora de Barcelona, han estat apartats temporalment del cos dels Mossos d'Esquadra. Es tracta d'una suspensió de feina “cautelar” que es mantindrà en funció del curs que segueixi el procés judicial. Els agents hauran de declarar el proper 13 de novembre al jutjat i la Generalitat està citada com a possible responsable civil subsidiària.

La jutgessa que investiga el cas, Eva Moltó, ha imputat als vuit agents que van participar en la reducció de l'empresari del Gai Eixample per presumptes delictes contra la integritat moral, contra la vida i/o la integritat física, coaccions i obstrucció a la justícia.

La decisió d'apartar els agents s'ha després de conèixer “la gravetat” dels delictes que els atribueix la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 20. El titular d'Interior ha recordat que el passat dijous ja va avançar en el marc d'una roda de premsa que prendria aquesta mesura si es materialitzaven les imputacions. Espadaler ha apuntat que la jutgessa “té més informació que nosaltres” i a la vista de la seva decisió ha calgut prendre aquesta mesura “cautelar”.

Per aquest motiu, ha demanat que s'atorgui als policies “totes les garanties processals” que implica estar imputat en una causa.

El veí ja no està imputat

D'altra banda, la jutgessa ha resolt retirar la imputació a El Yazid, l'home amb qui va barallar-se Juan Andrés Benítez abans que de l'arribada dels Mossos. Va ser aquest incident el que va requerir la presència de la policia al lloc dels fets.

Fa dues setmanes Yazid va declarar com a imputat i ara la jutgessa ha dictaminat que va actuar en legítima defensa i que com a molt hauria comès una falta de lesions. Benítez, segons Yazid, havia agredit la seva dona i per això van arribar a les mans tots dos.

L'autòpsia que se li va practicar a Benítez va resoldre que la seva mort era de naturalesa homicida provocada pels múltiples cops al cap que van desencadenar un infart. L'informe inicial elaborat per la policia estatal, a petició de la jutgessa, ha conclòs que va rebre cinc cops al cap.

En la seva interlocutòria, la jutgessa explica que diversos testimonis asseguren que després de la baralla inicial Benítez no tenia “cap ferida visible, excepte un petit fil de sang al nas i en un dit”. Només un testimoni va dir que l'empresari tenia sang a la cara, braços, una mà i la samarreta.

En l'actuació posterior de la policia catalana, els testimonis que han declarat al jutjat expliquen que els agents “no es van limitar a efectuar maniobres de reducció per procedir a la seva posterior detenció”. Segons les imatges que ha pogut visionar la jutgessa i s'han fet públiques, “una sèrie d'agents es troben damunt d'una persona, donant-li, alguns d'ells, cops, cops de puny i puntades de peu”, fins i tot amb una porra de forma “horitzontal”.

A més, la magistrada recorda que en el so que acompanya les imatges es poden sentir els “estremidors laments i gemecs, aparentment agònics” de la víctima, que van anar “decreixent en intensitat fins a desaparèixer per complet, i les agressions van continuar un cop van acabar els crits”.

Per la jutgessa, els testimonis van declarar “serens, de forma versemblant i amb rotunditat, sense cap indici d'animadversió contra els agents”.

La magistrada imputa als agents els possibles delictes d'obstrucció a la justícia i coaccions perquè, segons ha recordat, diversos testimonis van relatar que un agent havia netejat amb aigua d'una ampolla la taca de sang que va deixar Benítez a terra després de ser reduït, cosa que podria implicar un suposat intent d'esborrar proves i obstruir la justícia.

També suposaria obstrucció a la justícia i coaccions que alguns agents ordenessin a una testimoni, que encara no ha declarat, esborrar imatges que havia gravat de l'actuació policial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.