Societat

Cas Raval: 8 mossos imputats

La jutgessa vol aclarir si els agents van cometre un delicte d'homicidi amb l'empresari, a més d'obstrucció a la justícia

Interior els aparta de la feina

“Cap testimoni té animadversió als Mossos”, afirma la magistrada


La jutgessa de Barcelona que investiga la mort de l'empresari Juan Andrés Benítez, la nit del 5 de novembre passat al carrer Aurora, va imputar ahir vuit dels agents dels Mossos que van participar en la seva reducció, pels delictes contra la vida, contra la integritat moral, així com obstrucció a la justícia i coaccions als veïns. La magistrada els cita a declarar el proper 13 de novembre.

La contundent resolució judicial va provocar una dràstica i excepcional resposta de la conselleria d'Interior. Poques hores després de confirmar-se la imputació, el conseller Ramon Espadaler va anunciar –aquest cop tot sol, i a peu dret al departament– que “de forma cautelar s'apartava aquests mossos de la seva feina a causa de la gravetat dels delictes”. Espadaler va afegir sobre dijous passat –quan va fer la roda de premsa acompanyat del director de la policia i del comissari en cap–: “Encara no teníem tota la informació, i hauria estat precipitat” sancionar-los, com ara han realitzat en un cas únic amb mossos imputats.

En la interlocutòria, la titular del jutjat d'instrucció 20 de Barcelona, Eva Moltó, exposa que, segons la declaració de diversos testimonis, la baralla entre l'empresari de Gaixample i un veí de nacionalitat marroquina va ser d“escassa importància”, i per això arxiva la seva imputació inicial per homicidi.

Hi afegeix que en l'actuació posterior dels agents de la policia catalana per detenir Benítez, aquests “no es van limitar a efectuar maniobres de reducció”, segons es desprèn –precisa la magistrada– dels vídeos enregistrats pel veïnat del Raval i la declaració d'onze testimonis. “Com molts ciutadans, aquesta instructora ha vist les imatges enregistrades i s'hi observa una sèrie d'agents que estan a sobre d'una persona, propinant-li, alguns d'ells, cops de puny i puntades de peu. Igualment, hem escoltat els esfereïdors laments i gemecs, aparentment agònics, que proferia el senyor Benítez (...), i segons els veïns van continuar les agressions un cop es van acabar els crits.”

La jutgessa insisteix que els diferents testimonis que han declarat al jutjat ho han fet “de forma versemblant, rotunda i sense cap animadversió contra els agents actuants”, a més de precisar que van veure que utilitzaven una porra “de forma horitzontal”. La magistrada també destaca, en la seva resolució, que “ha volgut realitzar una investigació al més objectiva, imparcial i extensa possible prèviament a adoptar una decisió d'envergadura i transcendència com és imputar vuit agents” per uns delictes que qualifica d'“indubtable gravetat”, com és el fet d'aclarir si van cometre un delicte d'homicidi.

A més dels vídeos i dels testimonis, la magistrada recorda les conclusions dels forenses, que en el seu dictamen preliminar qualificaven la mort de Benítez de “violenta” i que es va produir “per múltiples traumatismes sobre la regió craniofacial”. Hi afirma que falten proves, com ara el resultat toxicològic de la víctima, així com que els forenses detallin si els cops que tenia l'empresari són compatibles amb una defensa policial.

Pel que fa al suposat delicte d'obstrucció a la justícia, la jutgessa afirma que els mossos en serien autors si es confirma, com van dir alguns veïns, que van requerir a alguns d'ells que eliminessin els vídeos d'aquella nit, fet que alhora implicaria un delicte de coaccions a les persones. La dona que va enregistrar el vídeo principal i, a qui suposadament van coaccionar, és fora de Barcelona i encara no ha declarat al jutjat.

La magistrada també considera obstrucció a la justícia el fet que un agent implicat en els fets netegés el bassal de sang on era la víctima, tirant-hi aigua, com relaten alguns testimonis, perquè suposaria la destrucció de proves.

2
informes
pendents: el toxicològic i si els cops són compatibles amb una porra.
El resultat de la investigació fins ara realitzada ens obliga a imputar els agents dels Mossos
Eva Moltó
magistrada jutjat d'instrucció 20 en la interlocutòria
Alguns agents li donen cops de puny i puntades de peu. Hem escoltat els esfereïdors laments i gemecs, aparentment agònics, de Benítez
Segons els testimonis i les gravacions, els agents no es van limitar a efectuar maniobres de reducció al senyor Benítez
En coherència amb el que vam afirmar, apliquem als agents la mesura cautelar de suspensió de funcions, i de la feina
5
delictes
imputa la jutgessa als vuit mossos que van reduir l'empresari.
11
testimonis
han declarat fins ara al jutjat en el cas de la mort del Raval.
La jutgessa els ha imputat uns delictes que són greus. Tot i que estar imputat és una garantia processal
Diversos testimonis afirmen que un agent va fer desaparèixer la sang del terra, on era Benítez, tirant-hi aigua. Seria destrucció de proves
Hem actuat amb rigor i contundència. Hauria estat precipitat fer-ho dijous passat
Ramon Espadaler
conseller d'interior

Arxivada la causa contra el veí perquè la baralla va ser lleu

La titular del jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona exposa en la interlocutòria, difosa ahir, que la nit del 5 d'octubre passat hi va haver “dos moments ben diferenciats: primer la baralla de l'empresari mort amb un veí, i després l'actuació de diversos mossos”.

En la primera escena, la magistrada exposa que els distints testimonis presencials van coincidir a manifestar que la baralla es va iniciar perquè Juan Andrés Benítez va agredir la dona de Yazid Aseyakhe, i que quan va acabar, l'empresari “va marxar pel seu propi peu”. Hi afegeix que els mateixos testimonis detallen que “no van veure cap ferida visible a Benítez, tan sols un fil de sang al nas i en un dit; i que només un d'ells relata que tenia sang a la cara, els braços i a la samarreta”. Tot això fa concloure a la magistrada Eva Moltó que si l'empresari “hagués tingut alguna ferida, aquesta hauria estat de tan escassa importància que hauria necessitat exclusivament una primera assistència facultativa per a la seva curació”. Per tant –continua–, l'acció d'Aseyakhe es podria qualificar de falta de lesions. La magistrada detalla que l'esposa del veí va confirmar que primer va ser agredida per Benítez, tal com van dir diversos testimonis, i en aquest cas –precisa– “hi concorre la justificació prevista en la legítima defensa”, eximent amb la qual arxiva la causa contra aquest veí, a qui inicialment havia imputat la mort de l'empresari de Gaixample. Ara totes les sospites són per als mossos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia