Societat

salut

Els desfibril·ladors públics salven 11 vides en dos anys

Acaba la instal·lació dels 503 aparells fixos a tots els pobles de la demarcació

Dipsalut n'ha distribuït en total 747 i aviat els Mossos també en disposaran

Fins ara s'han usat 119 vegades

Dipsalut, l'organisme de salut pública de la Diputació de Girona, va donar per acabada ahir la instal·lació de desfibril·ladors arreu de les comarques gironines i va explicar que des de l'inici del desplegament, fa dos anys, l'ús d'aquests aparells ha permès salvar la vida a onze persones, l'última per Tots Sants a Pals. “Han sobreviscut gràcies al fet que algú s'ha atrevit a usar el desfibril·lador”, va destacar el director científic del projecte, el cardiòleg Ramon Brugada, que va remarcar que són aparells que “no poden fer mal”. En aquest sentit, el més important és “el canvi d'hàbits” que ha assumit la població, segons el director del SEM a Girona, Jaume Heredia, que va precisar que en aquest temps s'han usat 119 cops. També el vicepresident de Dipsalut, Josep M. Corominas, va destacar l'acollida de la població i va dir que el vandalisme ha estat molt baix, ja que només hi ha hagut 5 incidències, 3 de les quals, per petards de Sant Joan.

Brugada va voler remarcar que és el “projecte de desfibril·lació pública més important del món” i que ha marcat “un abans i un després al nostre país”. Així, va destacar que es va aconseguir canviar la llei de la Generalitat que abans exigia tenir formació per poder usar un desfibril·lador al carrer, i que diversos municipis de Barcelona també estan intentant posar desfibril·ladors.

Distribució dels aparells

Girona, territori cardioprotegit –amb un cost total proper als 3 milions– ha implantat un total de 747 desfibril·ladors i ha fet formació a 5.730 persones. Concretament, s'han instal·lat 503 aparells fixos –n'hi ha algun a tots 221 municipis– i se n'han distribuït 123 de mòbils –en vehicles de policia local o protecció civil de 53 poblacions–, a més de destinar-ne una quarantena per cobrir activitats puntuals. A més, Corominas va anunciar ahir que aviat se'n distribuiran 74 per als cotxes dels Mossos i que estan estudiant cas per cas les demandes d'alguns ajuntaments que volen més desfibril·ladors.

D'altra banda, Dipsalut també està estudiant llançar una campanya de formació en primers auxilis a tots els instituts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia