Societat

Trias demana a Espadaler que “prengui decisions” perquè no es repeteixin casos com la mort del Raval

L'alcalde de Barcelona assegura que és un fet puntual i demana a l'oposició que no ho utilitzi políticament

Anuncia una reunió extraordinària de la Comissió municipal de Seguretat i Mobilitat però descarta convocar ara per ara el Consell de Seguretat Urbana

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha demanat aquest dimecres al conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que “prengui decisions amb fermesa i prudència” perquè no es repeteixin casos com el de l'empresari Juan Andrés Benítez, que va morir hores després de ser reduït pels Mossos d'Esquadra el passat 5 d'octubre al Raval. Això no obstant, ha expressat el seu suport al conseller i ha recordat que es tracta “d'una situació puntual que no s'ha d'extrapolar”.

“Hi ha una cosa que des del primer dia li he dit al conseller: les imatges que jo he vist, no les vull veure a Barcelona”, ha subratllat durant una roda de premsa sobre inversions a centres educatius. Trias ha afegit que Espadaler hi està d'acord.

El cap del consistori barceloní ha volgut fer costat al titular d'Interior però amb dues exigències: aclarir què ha passat i prendre decisions “fermesa i prudència”, “quan toqui prendre-les” perquè “fets com els que hem vist” amb el cas del Raval “no puguin passar mai més”. Segons ell, després de la imputació de vuit mossos per la mort de Benítez, cal actuar.

Trias s'ha mostrat comprensiu amb Espadaler i ha precisat que fins que no es tinguin totes les proves i s'aclareixin els fets “no s'han de prendre decisions per tal de no equivocar-se”. D'altra banda, també ha volgut manifestar el seu respecte cap als cossos de policia i ha assegurat que aquest cas “és una situació puntual”.

L'alcalde ha destacat que en els últims dos anys la seguretat al barri de Ciutat Vella ha millorar molt, tot i que ha reconegut que “no està tot arreglat” i que “és veritat que ocorren coses puntuals que han de fer meditar si tot s'està fent bé”.

En aquesta línia, ha afegit que el nombre de delictes ha baixat de manera molt important, però no està tot arreglat a Ciutat Vella: “És un treball llarg, pesat, de lluita diària i de bona coordinació dels cossos policials, que crec que existeix, però hi ha coses que han de millorar”.

Durant la seva compareixença l'alcalde ha anunciat una convocatòria extraordinària de la Comissió municipal de Seguretat i Mobilitat, la data de la qual encara ha de tancar-se però que podria celebrar-se en pocs dies, i ha garantit que els grups tindran a més, “al seu moment, tota la informació”.

El que no convocarà ara com ara és el Consell de Seguretat Urbana –en el que participen grups, cossos policials i agents socials i presideix l'alcalde–, com demana l'oposició. Trias no està disposat a ficar-se “en un pim, pam, pum fins que estiguin clares totes les coses”.

No utilitzar el cas

Pel que fa a les crítiques de l'oposició pel silenci de l'Ajuntament sobre el cas de la mort de Benítez –de la qual es compleix un mes– Trias ha explicat que va parlant amb Espadaler i que el que ha de fer “no és incendiar, sinó ser exigent i responsable”. També ha demanat respecte per la víctima i les persones involucrades.

En aquest context, ha emplaçat l'oposició a no utilitzar políticament els fets: “Demano a tots que una situació puntual no es pugui extrapolar perquè prendrem mal tots”.

Aquest mateix dimecres, el líder del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, ha insistit en relacionar la suspensió d'una actuació dels Mossos el divendres al Turó de la Peira amb els fets del Raval.

El popular ha reclamat “suport” per als 6.000 agents policials de la ciutat (Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana) després de la polèmica pel cas Raval.

En un comunicat aquest dimecres, ha defensat que els fets ocorreguts divendres al Turó de la Peira, on una patrulla dels Mossos va deixar en llibertat un detingut per evitar incidents, són “un avís del que pot ocórrer si la policia no se sent emparada” per les institucions i la societat. Així, ha advertit d'“una possible crisi de seguretat” si els cossos policials no senten aquest suport, que al seu parer és complementari a l'exigència en la investigació de la mort al Raval.

De la seva banda, el líder d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, ha lamentat aquest dimecres que l'alcalde Trias no hagi convocat una reunió extraordinària del Consell de Seguretat Urbana.

Tot i això, Gomà ha valorat positivament que “gràcies a la pressió d'ICV-EUiA” Trias hagi anunciat la convocatòria d'una sessió extraordinària de la Comissió de Seguretat i Mobilitat per debatre sobre les actuacions dels Mossos al districte de Ciutat Vella que, segons l'ecosocialista, han creat alarma social.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia