Societat

Les farmàcies tanquen aquest dijous al matí contra els impagaments

Els professionals del sector es concentren aquest migdia davant la delegació del govern espanyol a Barcelona

Montoro garanteix que començaran a cobrar a partir de la setmana vinent

Les farmàcies catalanes restaran tancades aquest dijous al matí com a mesura de protesta contra el deute acumulat de 416 milions d'euros corresponents a quatre mesos d'impagaments. Es tracta de les factures del novembre i desembre del 2012 i maig i setembre del 2013. A més, els professionals es concentraran davant de la delegació del govern espanyol perquè divendres el Consell de Ministres acordi la liquidació “immediata” dels deutes pendents inclosos al pla de proveïdors. Aquest dimecres a última hora, però, el Ministeri d'Hisenda ha garantit que els professionals del sector farmacèutic començaran a cobrar les factures pendents a partir de la setmana que ve.

El tancament durarà tot el matí, de 9 a 13.30 hores, i a la tarda es reprendrà l'activitat, encara que el 10% de las farmàcies restaran obertes com a part dels serveis mínims. El Departament de Salut ha informat que, com a mínim, han de romandre obertes al públic “aquelles oficines que ja tinguessin assignat el torn per atendre el servei d'urgència”. Els ciutadans que vulguin consultar quines farmàcies estan obertes, poden trucar al CatSalut Respon 061 o consultar al web del Canal Salut.

Amb aquest tancament, el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (Fefac) animen als ciutadans a que se sumin a la seva reivindicació i els ajudin a fer pressió perquè el proper divendres el Consell de Ministres acordi la liquidació “immediata” dels deutes pendents inclosos en el pla de proveïdors.

Protesta a la 13h a Barcelona

Els farmacèutics estan convocats a través del Consell de Col·legis i de la Fefac a un acte de protesta a la una del migdia davant de la delegació del govern espanyol a Catalunya. El tancament d'aquest dijous serà el segon que fan les farmàcies catalanes, després que ja en fessin un l'octubre del 2012.

Aquest dimecres a última hora, però, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha promès aquest dimecres als representants del sector farmacèutic de Catalunya que la setmana que ve començaran a cobrar directament de l'Estat les factures pendents de la Generalitat, de la mateixa manera que ho faran la resta d'empreses i autònoms amb factures pendents de cobrar en el marc de la tercera fase del pla de proveïdors.

D'aquesta manera, Montoro ha desencallat el pla de proveïdors un dia abans que es fes aquest tancament de farmàcies i fonts del Ministeri han apuntat que aquest dijous la Comissió Delegada d'Afers Econòmics farà l'últim pas previ a l'activació de la línia ICO d'aquestes partides: la fixació del tipus d'interès amb què s'emet, de manera que entre la setmana que ve i l'últim dia de novembre tots els proveïdors “hauran cobrat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia