Societat

llengua

Els docents de secundària hauran de saber valencià

El govern de Fabra dóna un termini de quatre anys als professors perquè acreditin el nou requisit lingüístic

Escola Valenciana es felicita perquè l'ordre d'Educació atén “una reivindicació històrica”

La conselleria d'Educació, Cultura i Esport valenciana ha regulat, a través d'una ordre, la catalogació amb el requisit lingüístic de valencià del cent per cent dels llocs de treball corresponents a funcionaris docents del cos de mestres, professors tècnics d'FP, professors d'ensenyament secundari i catedràtics d'ensenyament secundari en centres docents públics. Amb aquesta ordre, que es publicarà al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) en els pròxims dies, també queden catalogats en valencià els llocs en serveis o unitats de suport escolar i educatiu públics, i els del professorat de religió de primària, secundària i batxillerat en centres públics, segons va informar ahir la Generalitat en un comunicat.

La norma dóna un termini de quatre anys perquè aquells docents que no reuneixin el requisit lingüístic de valencià puguin acreditar-lo. Un cop acabat aquest període transitori, el personal docent que no hagi acreditat el requisit lingüístic “veurà circumscrit el seu dret a la mobilitat a llocs de centres en localitats de predomini lingüístic castellà”, segons va especificar la Generalitat, que va xifrar en un 17% els docents que no tenen la capacitació en valencià. En el cas dels integrants de borses de treball que no reuneixin el requisit, seran exclosos de la corresponent borsa.

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, es va felicitar per l'ordre del govern: “Atén una reivindicació històrica de la comunitat educativa, que hem lluitat durant anys per aconseguir-ho.” “Felicitem els docents i les famílies que sempre han tingut clar que calia la catalogació lingüística en tots els nivells educatius per assegurar l'ensenyament en valencià i de qualitat de l'alumnat, al qual se li permet estudiar en valencià des d'infantil fins a batxillerat”, va manifestar Moreno.

En el seu web, Escola Valenciana va recordar que “molts alumnes que han estudiat a l'escola en valencià han vist fins ara el seu dret entrebancat quan passen a l'institut per manca d'oferta” en aquesta llengua. L'entitat denuncia que en moltes línies en valencià no hi ha prou professorat amb capacitació lingüística i que l'oferta d'ensenyament en català als instituts és de prop del 20%, mentre que a les escoles és d'un 35%.

LA XIFRA

17
per cent
dels professors no tenen actualment la capacitació de valencià, segons la Generalitat Valenciana.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia