Societat

Un 19% dels usuaris de la Creu Roja poden perdre la llar

Les dificultats per fer front als pagaments mensuals del lloguer o de la hipoteca afecten un 80% dels gironins que atén aquesta entitat

Un 36% tenen problemes per posar la calefacció

Un 65% de les persones que atén la Creu Roja de Girona tenen dificultats per fer front al pagament mensual del lloguer o de la hipoteca i un 18,5% ja no poden assumir-lo. Aquestes són algunes de les dades del cinquè estudi de l'observatori de vulnerabilitat –que en aquesta ocasió ha tractat del tema de l'habitatge i els col·lectius vulnerables– que els responsables de l'organització van donar a conèixer ahir a Girona. La responsable de l'observatori, Pilar Milián, va descriure la situació dels usuaris que s'adrecen a la Creu Roja a demanar ajuda, “més empobrits i amb un sostre precari”. I és que, segons van fer notar, l'estudi posa en relleu que, des del 2010, les condicions socioeconòmiques dels enquestats han empitjorat i ja no només són persones que estan a l'atur sinó que moltes han deixat de percebre cap tipus de prestació, la qual cosa fa trontollar directament el pagament del lloguer o de la hipoteca. Cal tenir en compte que la mitjana d'ingressos de la unitat familiar se situa, en aquestes famílies, entre els 300 i els 500 euros, mentre que les despeses totals de l'habitatge se'ls emporten entre 400 i 600 euros. Així, un 40% de les famílies arrosseguen deutes per impagament del lloguer o la hipoteca –majoritàriament acumulen entre una i dues mensualitats– i un 47% tenen la percepció que estan en risc de perdre l'habitatge, un dels factors més importants d'exclusió social.

A les comarques gironines, l'entitat va enquestar 157 persones, un 19% de la mostra que es va agafar per fer l'estudi a tot Catalunya. Prop d'un 69% dels gironins enquestats viuen en un pis de lloguer, i un 19% han de fer-se càrrec d'una hipoteca. Aquest últim grup és, segons va destacar Milián, el que corre un risc més gran de perdre l'habitatge. Un 45% dels usuaris admeten que, en els últims quatre anys, han hagut de canviar d'habitatge per motius econòmics. I, concretament, un 65% d'aquests han canviat d'un pis de lloguer a un altre de més econòmic. Un 9% expliquen que els van fer fora del pis perquè no podien pagar el lloguer i un altre 8,6% diuen que van haver de marxar a viure a casa d'un familiar per la impossibilitat de fer front al lloguer o la hipoteca.

El cost mitjà del lloguer o de la hipoteca se situa entre els 300 i els 400 euros al mes, d'acord amb les respostes dels enquestats. Prop d'un 16% tenen pendent de pagament dos mesos i prop d'un 27%, un mes. Hi ha un 10% que tenen pendent de pagar cinc mensualitats.

Una altra font de problemes per a força usuaris de la Creu Roja és el pagament mensual dels subministraments d'aigua, gas i electricitat. Així, un 70% tenen dificultats per pagar els rebuts mensuals i un 10% ja no ho poden fer. Un 27% dels usuaris gironins de la Creu Roja tenen pendents rebuts d'electricitat; un 22%, d'aigua, i un 10%, de gas. Cal destacar que hi ha un 36% d'usuaris que asseguren que a l'hivern tenen vertaderes dificultats per mantenir una temperatura adequada a la llar. Aquest és un problema que a l'àmbit de tot Catalunya s'ha incrementat en setze punts respecte a fa dos anys. En un 70% dels casos, tenen dificultats per mantenir la llar calenta perquè no poden pagar els subministraments i en un 32%, perquè no tenen cap sistema de calefacció.

Actuacions concretes

La Creu Roja ha atès l'últim any 148 famílies. Ha concedit un total de 109 prestacions econòmiques a 72 famílies. Del total de les ajudes, 82 han estat destinades a mantenir subministraments d'energia, 21 han servit per cobrir quotes de lloguer i sis més per pagar quotes d'hipoteques. Aquestes prestacions han representat un import global de 18.200 euros. A banda d'aquests ajuts, la Creu Roja ha intervingut en 34 ocasions com a intermediària entre propietaris de pisos i bancs i ha aconseguit uns bons resultats.

LA XIFRA

45
per cent
dels usuaris han canviat d'habitatge en els últims quatre anys per motius econòmics

LA FRASE

Les persones que atenem s'han empobrit i viuen sota un sostre més precari
Pilar Milián
responsable de l'observatori de vulnerabilitat de la creu roja
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia