Societat

Imputen un novè mosso en el cas Raval

La jutgessa cita a declarar l'agent que va netejar el bassal de sang al lloc on va ser reduït l'empresari Juan Andrés Benítez

Considera que la destrucció de “vestigis” d'un “possible delicte” no es pot justificar “per motius de salubritat, higiene ni de protocol”

La jutgessa que investiga les circumstàncies de la mort de l'empresari Juan Andrés Benítez ha imputat un altre agent dels Mossos d'Esquadra en el cas Raval, el novè. Es tracta del policia que va netejar el bassal de sang que va quedar al terra del carrer Aurora després que un diversos agents reduïssin Benítez al carrer Aurora, al barri del Raval de Barcelona.

Quan l'agent ara imputat va ser interrogat per la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos d'Esquadra va argumentar a l'Institut de Seguretat Pública, l'escola que els forma, els “ensenyen” a procedir d'aquesta manera perquè deixar un bassal de sang al terra “no resulta higiènic”. Per aquest motiu, va procedir a netejar la sang, com ja havia fet altres vegades, bolcant una ampolla d'aigua que duia al seu vehicle, i van activar els serveis de neteja municipals. La DAI va remetre a la jutgessa la declaració de l'agent

En la interlocutòria notificada avui, la magistrada del jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona, Eva Moltó, considera que no resulta justificat “ni per motius de salubritat, higiene ni de protocol” que uns policies “alterin o esborrin” els “rastres o vestigis” d'un possible “delicte”. A més, els retreu que ni tan sols prenguessin “una fotografia” de la taca abans de fer-la desaparèixer. Segons Moltó, la taca s'hauria pogut preservar fent-li una fotografia i prenent una mostra de la mateixa, “per a la qual cosa de cap manera hagués estat imprescindible delimitar la zona”.

La jutgessa també considera pertinent imputar-lo per la seva possible “col·laboració” en la comissió “dels fets” que són “objecte d'aquesta investigació”, ja que no es va limitar a fer desaparèixer el bassal de sang “sinó que també va estar present en el moment que els seus companys realitzaven la intervenció policial sobre Benítez”.

Per tot plegat, cita el policia a declarar el proper 27 de novembre per un possible delicte d'obstrucció a la justícia per aquesta acció.

En el cas Raval ja hi ha vuit agents dels Mossos imputats per delictes contra la vida, la integritat moral i física, d'obstrucció a la justícia i coaccions. La jutgessa entén que suposadament no es van limitar a efectuar maniobres de reducció a l'empresari, sinó que li van clavar cops, cops de puny i puntades de peu i després van intentar destruir proves. Després de comparèixer a declarar com a imputats la setmana passada, la jutgessa els va imposar l'obligació de comparèixer quinzenalment al jutjat. Segons va subratllar en la seva interlocutòria, la implicació de tots ells era “clara i meridiana”, ja sigui “com a autors directes de les agressions” o com a cooperadors necessaris, per subjectar la víctima o presenciar l'agressió. Els policies imputats han estat apartats del cos.

Interior manté en actiu el novè mosso imputat però el canvia de destí

ACN

El departament d'Interior no apartarà del cos dels Mossos d'Esquadra el novè agent imputat en el cas Raval. Així se li va comunicar ahir al mateix agent.

D'aquesta manera, a diferència dels altres vuit policies investigats pel Jutjat d'Instrucció número 20 de Barcelona, aquest agent continuarà exercint mentre duri la investigació del cas però ho farà “en un altre destí”.

Des de la conselleria es considera que la gravetat dels fets que li imputen, un delicte d'obstrucció a la justícia per esborrar el bassal de sang bolcant a sobre l'aigua d'una ampolla del seu vehicle, és menor que la dels que pesen sobre la resta de mossos. Interior defensa a més que aquest policia no va participar directament en la reducció de l'empresari Juan Andrés Benítez.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia