Societat

Un 50% d'alumnes de magisteri suspenen llengua o matemàtiques

La meitat dels aspirants a mestre no podrien accedir-hi si calgués un 5 en català, castellà, anglès i matemàtiques

El secretari d'Universitats diu que el nivell és “absolutament millorable”

Mentre que als països nòrdics els aspirants a mestre solen ser els alumnes més ben qualificats, a Catalunya la situació dista molt de ser equiparable. Com a mínim, en el moment d'accedir a la universitat en què els formaran per exercir de docents. De fet, la meitat dels estudiants catalans de la carrera de magisteri quedarien fora d'aquests estudis si se'ls exigís aprovar, únicament amb un 5, les matèries de llengua (català, castellà i anglès) i també la de matemàtiques en les proves de selectivitat.

La dada la va indicar ahir el secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, en declaracions a TV3. Un 50% dels alumnes que estudien per ser mestres no tindrien el coneixement mínim exigible en matèries absolutament bàsiques en el moment d'afrontar les proves d'accés a la universitat (PAU).

Per Castellà, aquest fet hauria de provocar una reflexió, fer “repensar la pròpia oferta” i buscar solucions, com ara “donar incentius als millors estudiants perquè vegin elements atractius en magisteri”. Aquestes declaracions arriben després que diverses universitats del país hagin decidit endurir els criteris en relació amb les faltes ortogràfiques que toleren als seus alumnes.

A la Universitat de Lleida, per exemple, la meitat dels estudiants de ciències de l'educació van suspendre l'assignatura de català en el primer semestre, ja que el centre ha endurit els criteris de correcció en aquest curs: accepten vuit faltes d'ortografia en un examen i cinc en un treball. Si se superen, se suspèn automàticament per molt bé que estigui el contingut. A la Facultat de Formació del Professorat de la Universitat de Barcelona, el criteri és més estricte: cada falta representa dos punts menys, i la tercera, el suspens. El professorat, però, és flexible en l'aplicació.

Preguntat per si el sistema educatiu actual té els millors professors, Castellà va contestar que el nivell és “absolutament millorable”. Després, però, va matisar que hi ha un “bon professorat” i que, més enllà de les notes de tall, una gran part de docents són vocacionals.

Per millorar el nivell del professorat, aquest any s'ha començat a aplicar un doble grau pilot en educació infantil i primària amb una selecció específica de professorat i un currículum diferent per atreure “els millors estudiants”. A més, també s'ha limitat l'oferta de places per elevar la nota de tall.

LA XIFRA

8
faltes d'ortografia
accepta en un examen la Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat de Lleida.

Dibuixos en anglès al Súper3

El Canal Súper3 emetrà a partir del 8 de gener la sèrie de dibuixos animats Word Girl íntegrament en anglès amb subtítols en el mateix idioma amb la intenció que les escoles puguin treballar i millorar el nivell dels seus alumnes en aquesta llengua.

La sèrie, amb capítols de 25 minuts i orientada a nens d'entre 8 i 12 anys, s'emetrà a les 12 del migdia perquè les escoles que així ho desitgin puguin incorporar el seu visionat a l'horari lectiu. A més, també estarà disponible al web de TV3 per si els centres o les famílies la volen recuperar en un altre moment. El Departament d'Ensenyament, que va signar ahir l'acord de col·laboració amb TV3 per fomentar l'anglès, oferirà també material docent complementari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia