Societat

CIARA MOLINA

LA SEVA PÀGINA “PSICÒLOGA EMOCIONAL” TÉ 1,5 MILION D'USUARIS

“Una conducta agressiva amaga un cor que plora”

És impossible pensar en negatiu i emocionar-se en positiu
La seva pàgina Psicóloga emocional té 1,5 milions d'usuaris. Estem molt malament...
Jo crec que la gent no està tan malament, però sí que tenen una gran necessitat d'expressar emocions. Vivim en una societat amb una educació curricular, amb molts coneixements que hem d'aprendre. La part emocional s'oblida o s'ignora i al final hi ha molta frustració.
Amb la pàgina ha guanyat una menció honorífica en un premi de joves emprenedors. Com va sorgir la idea?
Em vaig llicenciar l'any 2001 i havia treballat com a psicòloga evolutiva en un taller virtual per a pares. Després de fer un màster en recursos humans, vaig fer feines de comercial i comptabilitat. Quan vaig quedar a l'atur, vaig crear la pàgina, que no volia ser una consulta, sinó un repte personal. Volia demostrar-me a mi mateixa que era psicòloga.
Ara no en té cap dubte.
No li vaig posar el meu nom per por de la reacció de la gent. Tenia clar que volia treballar emocions, no casos clínics. Volia arribar a tot el món, sense tecnicismes, aplicar els meus coneixements teòrics als problemes quotidians.
I ha quedat clar que ho ha aconseguit. Amb quines eines?
Amb cançons, quadres, relats, contes curts. Tot allò que ens desperta emocions. De seguida vaig tenir milers de respostes. M'he trobat molta gent que té la necessitat d'afrontar les emocions i no s'atreveix o no sap com fer-ho.
Quin és el principal problema?
Els principals problemes estan relacionats amb la comunicació. Problemes de comunicació amb la parella, entre pares i fills, a la feina. El que s'ha de fer és potenciar la comunicació assertiva, dir el que es pensa o el que se sent sense menystenir i sense ser submís.
Un repte difícil per a molta gent.
Però la sort és que la ment és plàstica i es pot entrenar. Hi ha una relació entre pensament, emoció i conducta. És impossible pensar en negatiu i emocionar-se en positiu. Per això treballem les conductes, perquè hi ha molts quadres depressius –no clínics, és clar– que es poden superar canviant la conducta.
El que passa és que ens resistim a canviar hàbits, rutines, comportaments...
Sempre dic que darrere d'una conducta agressiva hi ha un cor que plora. Hauríem de canviar tantes coses, som una societat competitiva que jutja molt i crea moltes pors.
Què recomana?
La ment necessita activar-se. En aquest sentit, és bo abandonar el que anomenem la zona de confort, que és l'àrea que creiem que controlem. Cal trencar, sortir i anar a l'espai d'aprenentatge.
Ansietat, estrès... Com es pot combatre en una societat en crisi i cada cop més accelerada?
Per treballar l'ansietat el que cal fer és treballar l'atenció. Hi ha gent a la qual li costa fer meditació i ha de pintar mandales, per exemple. El que cal és pensar en aquí i en ara. Per combatre l'estrès s'ha d'aprendre a prioritzar.
Tot això ho explica en el llibre Emociones expresadas, emociones superadas, que acaba de publicar?
El llibre no pretén ser un manual d'autoajuda, sinó una guia pràctica amb exercicis que es poden posar a la pràctica. I on he intentat donar resposta a algunes d'aquestes preguntes.
No li resulta freda la xarxa per parlar d'emocions? No preferiria una consulta presencial?
En absolut. La forma de treballar és exactament la mateixa. D'aquesta manera puc tractar gent amb agorafòbia, gent de zones rurals, sords... Tinc consultes de Nova Zelanda, el Japó, el Canadà i Mèxic.
I quins tipus de consulta virtual fa?
Hi ha tres opcions. El correu electrònic, les sessions de xat i les videoconferències. Els preus van de 20 a 45 euros l'hora.
No deu tenir ni un minut de descans...
Treballo de nou a nou i em falten hores. A més, ara estic preparant uns cursos en línia. I ja tinc 18.000 persones en llista d'espera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.