Societat

salut

Amb condons no n'hi ha prou per prevenir el VIH

El missatge del preservatiu és insuficient per evitar la transmissió

La prioritat és detectar i tractar abans les infeccions

Salut aposta per oferir la prova ràpida als CAP

El preservatiu continua sent una de les principals recomanacions per prevenir la infecció pel VIH, tot i que amb els anys s'ha demostrat que aquesta mesura és necessària però ni molt menys suficient per aturar l'expansió del VIH. Als països desenvolupats, l'estratègia per reduir les noves infeccions implica ara detectar el màxim nombre de casos. Els esforços es concentren a facilitar l'accés a la prova per diagnosticar la infecció al més aviat possible.

És en aquesta línia, que el Departament de Salut iniciarà l'any vinent un pla pilot perquè metges d'atenció primària comencin a oferir el test ràpid a pacients que compleixin determinats criteris, ja sigui per les seves pràctiques sexuals o per l'aparició de símptomes relacionats amb el VIH.

“El diagnòstic precoç permetria garantir l'atenció adequada a les persones afectades i prevenir la propagació del virus”, sosté la sotsdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané. El tractament redueix la càrrega viral, mentre que el diagnòstic afavoreix la disminució de les conductes de risc. La suma de tot plegat és clau per reduir la transmissió del virus.

Fins ara, la prova ràpida del VIH s'ha ofert en una dotzena d'ONG i a 46 farmàcies, mentre que als centres sanitaris es feia el test de laboratori Western Blot (que no és immediat però ofereix els resultats definitius). L'any 2012 la xarxa sanitària va fer 271.293 proves (inclou les d'embarassades, però no les de donacions de sang) i el resultat va ser positiu en el 0,7% dels casos. A la xarxa d'ONG, la taxa es va triplicar: 2,2% de 9.960 proves.

El doctor Josep Maria Gatell, cap del servei de malalties infeccioses de l'hospital Clínic, és partidari “d'afinar la punteria” i oferir la prova a persones que presentin més risc d'haver contret el VIH. Aquest tipus d'estratègies són les que han demostrat ser més efectives i un bon exemple és el BCN Checkpoint, un centre gestionat per l'ONG Projecte dels Noms, que ofereix la prova ràpida només a homes gais. Cada any s'hi fan uns 5.000 tests i l'any passat s'hi van detectar el 36% del total de noves infeccions diagnosticades a Catalunya a homes homosexuals.

“Una cosa és conscienciar la població general sobre el VIH i una altra pensar que tothom s'ha de posar en fila per fer-se la prova. No tindria sentit”, afirma el director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol. La realitat és que, de les 716 noves infeccions detectades l'any passat a tot Catalunya, el 60% corresponien a homes gais. D'altra banda, el 45% van ser diagnòstics tardans, un problema que afecta especialment els homes heterosexuals i les persones de més de 49 anys.

LA XIFRA

33.000
persones tenen el VIH a Catalunya, el 25% sense diagnosticar. El 45% dels nous diagnòstics són tardans.

“No és cert que tots siguem iguals davant del VIH”

Durant anys, els homosexuals van ser un dels col·lectius més estigmatitzats per la sida i el VIH. Tot i que el missatge que el VIH podia afectar tothom, també els heterosexuals, ha calat entre la població, les dades demostren que, a Catalunya, els homes homosexuals es continuen infectant 26 vegades més que la població general. “Per combatre l'estigma es va dir que tothom era igual davant del VIH. Dir això era necessari, però no és cert. Un home homosexual té moltes més probabilitats d'infectar-se”, afirma Ferran Pujol, director de l'ONG Projecte dels Noms i del centre BCN Checkpoint. Les pràctiques sexuals dels homes gais faciliten més la transmissió del virus per raons fisiològiques, però la raó principal que explica per què hi ha més infeccions en aquest grup és que “la prevalença de VIH és del 17% i, per tant, és més pro-bable que un home homosexual s'infecti quan té una relliscada i no fa servir preservatiu”, argumenta Pujol.

De fet, l'ús del preservatiu és més elevat entre els homosexuals. Per contra,“els embarassos no desitjats no es corresponen amb un augment del VIH en població heterosexual”, afegeix Pujol, que reclama polítiques sanitàries més actives adreçades als homes homosexuals. Facilitar l'accés a la prova ràpida i un seguiment que garanteixi suport i tractament és
la principal demanda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia