Societat

Catorze famílies de Blanes es beneficien dels “comptadors solidaris”

L'Ajuntament ja ha donat el vistiplau a posar-los el servei de l'aigua a nom de Càritas i pagar-los el rebut

L'ajuda té una vigència de sis mesos

L'Ajuntament de Blanes ja ha donat el vistiplau per instal·lar catorze “comptadors solidaris”, segons va informar ahir el consistori. Són catorze famílies necessitades a qui l'Ajuntament pagarà el rebut de l'aigua.

Es tracta de la iniciativa, avançada a l'octubre per aquest diari, que impulsa l'Ajuntament, a través de l'empresa Aigües de Blanes, que consisteix a posar a nom de Càritas els comptadors d'aigua. En aquests moments ja hi ha sis famílies que el tenen instal·lat i vuit més el rebran durant aquesta setmana. Es tracta tant de llars a qui es va retirar el comptador perquè no pagaven les factures com de famílies que ocupen habitatges de forma il·legal i així se'ls garanteix el subministrament de l'aigua.

Blanes se situa així com el primer municipi del país a impulsar aquest tipus de mesura, segons va explicar el govern local. L'Ajuntament necessita la col·laboració de Càritas per posar-los en pisos ocupats: per poder instal·lar un comptador és necessari un contracte de lloguer o ser-ne el propietari. La factura de l'aigua també va a nom de Càritas, tot i que qui la paga és l'Ajuntament, parcialment o totalment, amb càrrec a les partides socials. L'import de les partides de mediació social i assistencial de l'Ajuntament de Blanes als pressupostos del 2013 ha estat de 217.000 euros.

Els ajuts tenen una durada màxima de sis mesos i durant aquest temps es revisa de forma periòdica la situació dels inquilins. Se'ls pot prorrogar o suspendre la subvenció.

L'Ajuntament de Blanes va proposar la solució dels “comptadors solidaris” per garantir un dret fonamental acomplint una moció aprovada en el ple del Parlament de Catalunya l'abril del 2013, la Declaració Universal dels Drets Humans i l'Estatut d'Autonomia del 2006, segons va remarcar el govern local.

Sol·licitar un comptador

Per a la instal·lació d'un “comptador solidari”, la persona o família s'ha d'adreçar als serveis socials de l'Ajuntament, on es fa una valoració individualitzada de cada cas, a càrrec de la treballadora social de referència. A banda de les condicions sociofamiliars, en aquesta valoració tenen un pes determinant les situacions derivades de la manca de recursos econòmics. La mateixa companyia d'aigües també avisa els inquilins quan detecta algun cas, i els notifica que tenen un termini de deu dies per regularitzar la seva situació davant l'empresa, o bé perquè es posin en contacte amb els serveis socials.

LA XIFRA

14
habitatges
de Blanes tindran instal·lat el “comptador solidari”; sis d'aquests ja l'han rebut.

Signatura del conveni amb Càritas

L'Ajuntament de Blanes i Càritas van signar divendres passat a la sala de plens el conveni segons el qual s'impulsen els “comptadors solidaris”. L'acord de col·laboració va ser signat per Josep Marigó, alcalde de Blanes, i per Salvador Serres, president local de Càritas. En l'acte de signatura hi van participar membres de la Taula Local pel Dret a l'Habitatge de Blanes, entre els quals hi havia membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, així com representants de tots els grups municipals. La proposta dels “comptadors solidaris” es va debatre a la Taula Local pel Dret a l'Habitatge i va ser aprovada en sessió plenària al mes de setembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia