Societat

L'últim Nadal de joguines Monforte

La històrica botiga del barri Gòtic barceloní tanca després de més de 170 anys de recorregut

Els actuals gestors no poden fer front al nou lloguer del local fruit de l'aplicació de la llei d'arrendaments urbans

“A aquest pasa Barcelona només hi quedaran hípers i grans cadenes”, lamenta l'encarregada del negoci

És d'aquells establiments que desprenen l'essència de la botiga de tota la vida. El mobiliari de fusta, l'enrajolat del terra i, per descomptat, les dependentes són alguns dels elements que condensen el seu encant. Joguines Monforte és més que un comerç. Amb més de 170 anys d'història, és un d'aquells indrets que ajuden a configurar la personalitat d'una metròpoli com Barcelona. Enclavat al seu barri Gòtic, aquest local de venda de joguines esgota ara els seus últims dies abans d'un tancament forçós i no volgut. L'increment del preu del lloguer al qual s'enfronten és una càrrega massa feixuga per a unes esquenes ja molt castigades per la crisi. Encara no se sap la data exacta, però tanquen. Aquesta és la seva última campanya de Nadal.

A Monforte s'hi podia trobar una mica de tot, però la seva especialitat eren els jocs de taula o de bar. Des de billars fins a cartes, passant per taulers i fitxes d'escacs o dòminos entre un amplíssim catàleg. Tampoc hi faltaven joguines de perfum clàssic com ara fireta, cavalls de cartró i baldufes. L'encarregada del local, Mercè Morral, no vol caure en la nostàlgia a l'hora de parlar del tancament, que encara amb resignació. Però no s'està d'alçar la veu crítica a l'hora de reflexionar sobre l'estocada que castiga el comerç tradicional de la capital, i que s'ha traduït en la clausura d'establiments mítics els últims anys. “A aquest pas, només hi quedaran grans cadenes i hipermercats, d'aquells que són iguals tant si són aquí com a l'altra punta de món”, comenta. Una marca Barcelona feta a còpia de franquícies, vaja. Una situació que es pot veure agreujada a finals del 2014, quan acaba la moratòria de la llei d'arrendaments urbans (LAU) que, entre d'altres, provocarà una actualització a l'alça dels lloguers de renda antiga. Només a Barcelona, es calcula que un 40% de les botigues que no són de propietat (un 82% del total) s'enfrontaran a una puja dràstica de la mensualitat arran d'aquest canvi normatiu. En el cas de Monforte no volen explicitar quant representa aquest increment, però segur que prou perquè en un context de crisi com l'actual –“aquest any vendrem menys, segur, que el Nadal passat”, afirma Morral– no els surtin els números. Mentrestant, aquests dies a les estanteries ja mig buides del local de la plaça Sant Josep Oriol fan liquidació. Preus de saldo. La història s'acaba.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia