Societat

La recuperació d'un naixement

El Patronat de la Catequística mostra el pessebre articulat que es va exhibir durant dècades a l'asil Vilallonga i que està restaurant

Es pot visitar fins al dia 5 de gener

Més d'una generació a Figueres recorda anar veure cada any el conegut com “el pessebre de l'asil”, un pessebre amb moviment que al llarg dels anys cinquanta, seixanta i part dels setanta s'exhibia a les dependències dels Pares Paüls, contigües a l'asil Vilallonga. El Patronat de la Catequística fa diversos anys que treballa en la restauració d'aquest naixement per recuperar una tradició ben figuerenca. Des de llavors, la Cate exposa cada Nadal el pessebre, amb les figures que es van reparant. El pessebre es pot visitar a la Cate fins al dia 5 de gener.

Antoni Trémols va ser qui va crear el pessebre articulat que es va exhibir durant dècades a l'asil Vilallonga i que era tot un atractiu. Trémols, mecànic de professió, va fer les figures i els decorats. El pare Andrés Calderó se'n va fer càrrec el 1959, quan Trémols va deixar Figueres per anar a viure a Suïssa. Ell va ampliar els paisatges i les figures emprant els mateixos mètodes que l'iniciador, amb reciclatge. Quan el 1971 va morir el Pare Calderó, el pessebre va deixar de tenir continuïtat, fins que el 1982 el va recuperar en Josep Canaleta, que el va exhibir alguns Nadals. A partir de llavors, les figures van reposar més de vint anys en un magatzem.

L'any 2008 la Catequística va iniciar les gestions per poder recuperar i aquest patrimoni popular i incorporar-lo a la mostra de pessebres que anualment organitza, i el 2010 va començar a restaurar-lo i exposar-lo. Les parts restaurades són el taller dels ebenistes, la ferreria, l'esmolet, els llenyataires i la cova. En tots s'han mantingut els mecanismes originals, s'han substituït els motors i la instal·lació elèctrica, i s'han restaurat les figures originals de guix, moltes molt malmeses, mantenint-ne els colors i l'aspecte original. Juntament amb el pessebre, també es mostra un documental domèstic enregistrat quan el pessebre era muntat a l'asil, que ha donat el mateix Antoni Trémols.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia