Societat

L'home de Mussolini a la Guerra Civil

L'ombra de Mussolini va ser allargada també durant la Guerra Civil. Els historiadors coincideixen a ressaltar el paper clau que hi van jugar les tropes italianes per decantar la victòria al costat de les forces franquistes. Un paper cabdal hi va jugar el general Gastone Gambara, que es va encarregar de comandar l'ofensiva sobre Catalunya al capdavant del Corpo Truppe Volontarie (CTV). La historiografia calcula que al voltant de 75.000 soldats italians van acabar participant en un moment o altre en el conflicte espanyol. El Corpo Truppe Volontarie era compost, en teoria, per voluntaris que s'havien afegit al grup per combatre en territori ibèric. La realitat era diferent i molts van fer-ho atrets per la recompensa econòmica que percebien. Fins i tot, un veterà del CTV reconeixia: “Tots érem voluntaris des del punt de vista legal, pocs ho eren moralment. Tots voluntaris, és clar; no pas enganyats, és clar, però voluntaris sense voluntat.”

Això explicaria els inicis dubtosos de les tropes italianes en la Guerra Civil i, en especial, la derrota a Guadalajara que va permetre que Gambara assumís més poder i es convertís el 1937 en cap de l'estat major en la conquesta cap al nord, amb victòries obtingudes a Santoña o Santander que serien l'avantsala de l'atac cap a l'Aragó i Catalunya. L'octubre del 1938 Gambara va obtenir el títol de general comandant la divisió Littorio i els grups Fletxes Negres, Verdes i Blaves. Inicialment, Franco preveia que el CTV es mantingués a la reserva, però les queixes de Gambara a Mussolini van pressionar el cabdill espanyol, que va permetre que passessin a la zona d'atac. L'avanç de les tropes feixistes va ser ràpid amb l'estil característic del combat italià, que, fins i tot, va provocar que Gambara critiqués la lentitud de les tropes de Franco “per l'ús de mètodes colonials” i per la pràctica d'escamots d'execució, cosa que deixava una cruenta rereguarda al pas de les tropes. La conquesta fins a la frontera va acabar amb 385 italians morts i més de 2.400 ferits. El general Gambara també va participar amb un paper important en la Segona Guerra Mundial. Va acabar empresonat i dut per crims de guerra a un camp de concentració de Ljubljana.

d.V.

El perfil Gastone Gambara Nascut a Imola el 1890, aquest hàbil i rocós militar italià va dirigir l'ofensiva sobre Catalunya al capdavant del Corpo Truppe Volontarie (CTV), donant un suport clau a les tropes franquistes per derrotar les files republicanes. Va tenir un paper destacat en la II Guerra Mundial i va acabar empresonat. Va morir a Roma el 1960.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia