Societat

Pla de xoc als registres civils

A Catalunya hi ha 50.000 expedients de nacionalitat pendents d'inscriure

El govern posa en marxa un reforç per posar-los al dia després del tap generat pel ministeri

El Departament de Justícia engega aquest mes de gener un pla de xoc als registres civils de Catalunya per descongestionar-los, atesos els 50.000 expedients d'adquisició de la nacionalitat pendents d'inscriure. Aquests expedients formen part dels 500.000 informes dels darrers tres anys que la Direcció General dels Registres i del Notariat, ens del Ministeri de Justícia, va acumular a Madrid.

La secretària de Relacions amb l'Administració de Justícia, Maria Josep Feliu, detalla que aquest pla es durà a terme per un grup de deu professionals, els quals estaran ubicats al Centre d'Estudis Jurídics de Barcelona “per tal que no facin altra tasca que inscriure els expedients pendents”. L'equip traurà el tap d'ampolla en set dels registres on hi ha més inscripcions pendents de fer, sobretot a Barcelona, on hi ha 30.000 casos en espera. “Hem calculat que es triga uns vint minuts a fer una inscripció i, per tant, els funcionaris en poden fer una vintena al dia”, precisa Feliu, que afegeix que calia posar en marxa aquesta mesura en un servei públic com aquest. Aquest pla de xoc remot estarà en funcionament entre tres i sis mesos, segons el nombre d'informes acumulats.

Aquest cop, el col·lapse dels registres civils el va provocar el Ministeri de Justícia, ja que va acumular els expedients del 2010 al 2012, mentre rumiava si aprovava una nova llei de gestió per als registres civils que obriria la porta a la privatització. Per això, el ministeri va aprovar un pla intensiu de nacionalitat i va derivar el primer pas de la tramitació, que fa Madrid, als registradors de la propie-tat. Van tramitar uns 400.000 expedients en un any, fet que va provocar un retorn massiu d'expedients als territoris, uns 140.000 a Catalunya.

La segona acció per resoldre-ho va ser habilitar els notaris, el juliol passat, perquè fessin també, de manera gratuïta, el segon pas: les jures o promeses de nacionalitat, que habitualment es fan davant d'un jutge. El Col·legi de Notaris de Catalunya va assumir la jura o promesa de la Constitució de més de 29.400 immigrants que viuen al nostre país. El 31 de desembre del 2013 acabava aquesta modalitat de jurament. “Amb la xifra assolida, els ciutadans han valorat positivament aquest servei que els hem ofert, tant per la rapidesa de la resolució –es dóna una setmana de termini màxim– com per la garantia que els ofereix fer el tràmit davant un notari”, va afirmar Joan Carles Ollé, degà dels notaris de Catalunya.

El Ministeri i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han donat el vistiplau a aquest pla de xoc –que requereix la clau informàtica del ministeri per obrir els expedients i la signatura final del jutge–, ideat per la conselleria per resoldre l'embús de Madrid. Responsables d'altres comunitats, com Andalusia, València i Madrid, ja han preguntat a Maria Josep Feliu com s'ho ha fet per copiar el model.

10
professionals
formen l'equip del pla de xoc remot. Són vuit tramitadors i dos gestors, a més d'un secretari judicial.
El reforç puntual és un pegat. El ministeri ha perdut dos anys rumiant si privatitzava els registres civils; cal aplicar-hi la llei pactada l'any 2011
Rafael Lafuente
Portaveu del sindicat de Secretaris Judicials (SISEJ)
La Direcció General dels Registres va acumular 500.000 expedients de nacionalitat. Amb el pla, volem inscriure els 50.000 que estan pendents a Catalunya
Maria Josep Feliu
Secretària de relacions amb l'administració de justícia
50.000
expedients
de nacionalitat hi ha pendents d'inscriure als registres catalans, 30.000 a Barcelona, feta ja la jura.
7
registres
es reforcen: Bar- celona, Tarragona, l'Hospitalet, Badalona, Granollers, Figueres i la Bisbal.
Els notaris hem fet un esforç important per assumir amb la màxima celeritat les peticions de jures. Els ciutadans valoren positivament el servei que els oferim
Joan Carles Ollé
Degà del col·legi de notaris de catalunya

S'atura el nou model de registre

El 22 de juliol del 2014 estava previst que entraria en vigor la llei 20/2011 del registre civil, que implica un registre únic i electrònic que deixarien de dirigir els jutges i es traspassaria a funcionaris públics, com els secretaris judicials. Des del Ministeri de Justícia ja han avançat a les comunitats que el nou model no entrarà en vigor perquè no hi ha hagut temps per organitzar-se.

En aquests dos anys de vacatio legis, però, el govern del PP ha intentat reformar la llei per concedir-ne la gestió als registradors de la propietat, els quals –tot i fer la primera acció gratuïtament– no ho veuen clar, i fins i tot van canviar el degà perquè era proper al ministre. Pel portaveu del Sindicat de Secretaris Judicials, Rafael Lafuente, “el ministeri s'ha equivocat d'estratègia; ha considerat que els registres tenien un volum de negoci important i ha oblidat que és un servei públic”. Lafuente reclama que es desenvolupi la llei del 2011 que “va aprovar tot l'arc parlamentari”, i més “després de fer una gran despesa econòmica en la digitalització dels registres”. Va acabar dient que el pla de xoc de la conselleria “és un pegat i una solució parcial“.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia