Societat

La PDE denuncia a la fiscalia el canal Segarra- Garrigues

El moviment social sosté que és per transvasar aigua del Segre a Barcelona perquè “no hi ha un pla de regadiu ni regants coneguts”

Presentarà una queixa a Europa contra el pla de conca

El pla hidrològic de la conca de l'Ebre encara no està aprovat definitivament, però la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ja ha activat tots els mecanismes al seu abast per respondre-hi de forma enèrgica tan bon punt el consell de ministres li done el vistiplau. Més de 400 persones van assistir ahir al vespre a la dotzena assemblea del moviment social a Tortosa i es va reactivar el front de resistència per defensar l'Ebre. “És una assemblea de pressió, volem que l'Estat aprove d'una vegada el pla de la conca i així podrem iniciar la lluita social, política i jurídica”, va dir una de les portaveus de la PDE, Susanna Abella.

Tot i que en l'assemblea no es va concretar cap calendari de mobilitzacions, va quedar molt clar que n'hi haurà i es faran públiques quan l'Estat aprove el pla de conca. I la batalla social anirà paral·lela a la jurídica: la PDE va anunciar que en quinze dies presentarà una denúncia a la fiscalia de medi ambient de Barcelona contra el canal Segarra-Garrigues, que s'afegirà a la que ja va presentar contra el Xerta-Sénia i que es tramita al jutjat de Tortosa. “El Segarra-Garrigues és el transvasament del Segre a Barcelona. Nosaltres no estem en contra dels regadius, però en aquest cas no hi ha regants coneguts ni cap pla de reg”, va dir el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, que va reclamar comprensió a les institucions ebrenques i al govern de la Generalitat. Encara que el govern català rebutja el pla de conca, cap representant del govern a l'Ebre va assistir a l'assemblea de la PDE, en què sí van ser regidors de l'Ajuntament de Tortosa, el president del Consell del Baix Ebre i càrrecs d'ERC i ICV.

El tercer àmbit de lluita serà a Europa. En aquest sentit, es presentarà una queixa a la Comissió Europea. “El pla posa en perill el futur de les Terres de l'Ebre”, va dir Tomàs. Deu mesos a l'any, el cabal del riu al tram final serà de 80 metres cúbics per segon (ara el cabal mínim són 100 metres cúbics per segon), un volum d'aigua que no permetrà resoldre els problemes de regressió i subsidència del Delta.

LA FRASE

L'objectiu del PP és transvasar l'Ebre i ho està encobrint. S'obliden del Delta i la seua gent
Manolo Tomàs
PORTAVEU DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE L'EBRE

LA DATA

25.01.14
La PDE convoca
una cimera científica, jurídica i mediambiental amb experts a Tortosa per expandir la lluita.

Reclamen suport al govern

Els assistents a l'assemblea de la PDE van aprovar per unanimitat una resolució que reclama la implicació de la Generalitat en la lluita jurídica i política contra el pla de la conca de l'Ebre. El text de la resolució deixa clar que el pla hidrològic de l'Ebre és el pas previ a un Plan Hidrológico Nacional, que plantejarà de forma directa o indirecta un transvasament. Una paraula que, asseguren, el govern de l'Estat ja no farà servir. “Serà tabú; utilitzaran expressions com ara bancs d'aigua, interconnexió de conques o transferències de sobrants”, diu el document de la PDE. El moviment antitransvasament rebutja la planificació de 445.000 hectàrees de nous regadius, amb noves concessions d'aigua que deixaran el tram final de l'Ebre eixut. “No podem permetre que la nova Catalunya tingui els mateixos errors que Espanya. Volem un país equilibrat”, va dir Abella.

I a més del suport del govern, la PDE reclama als alcaldes de les Terres de l'Ebre que impulsen el front institucional que fa més d'un any es van comprometre a crear per aturar el pla de conca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia