Societat

educació

La universitat s'apunta al mileurisme

La meitat dels docents universitaris cobren entre 300 i 1.200 euros

Un estudi compara salaris dins de l'OCDE

Les primeres dades d'un estudi que compara les condicions laborals del personal docent i investigador de tres universitats catalanes amb les d'altres països de l'OCED conclou que el 50% dels professors estan en una situació laboral precària ja que cobren entre 300 i 1.200 euros bruts al mes. L'estudi va ser presentat ahir en el marc d'un seminari sobre la docència i el món de la investigació a la universitat catalana.

Els països que paguen millor els docents universitaris són el Canadà (5.700 dòlars al mes), els Estats Units (4.950) i Alemanya (4.885), i els que els paguen pitjor, Rússia i Armènia, amb menys de 500 dòlars mensuals.

El secretari executiu de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Josep Maria Vilalta, va detallar que de les tres categories estables de docents universitaris més consolidades –catedràtic, titulars agregats i lectors–, només la primera es troba en relatives bones posicions entre els països europeus de l'OCDE, segons dades del 2008.

En aquest sentit, un catedràtic català d'universitat cobrava fa quatre anys un salari de 78.000 euros, unes 2,7 vegades el sou mitjà a Catalunya (29.152 euros), una situació que només s'ha vist modificada des d'aleshores per la supressió d'una paga a l'any. La situació, no obstant això, canvia quan es constaten els sous dels agregats i els lectors i, així, aquests últims cobren uns 40.000 euros a l'any (uns 3.300 al mes i gairebé la meitat del sou d'un catedràtic), mentre que els primers cobren 55.300 a l'any (4.600 al mes), unes xifres que es consideren “poc competitives” per atreure talent de fora, ha afirmat Vilalta.

En valorar les dades, Josep Maria Vilalta va reconèixer que està “preocupat” per la situació d'aquest 50% de docents que cobren un màxim de 1.200 euros, i va anunciar que aquesta entitat ha iniciat l'elaboració d'un estudi de totes les diverses categories laborals de professors.

Aquestes dades es van donar a conèixer durant el seminari El personal docent i investigador a Catalunya. Mobilitat, atracció de talent i sistemes retributius, organitzat per l'ACUP a Barcelona. A l'acte s'hi van presentar un grup de docents i investigadors de la UB i la Universitat Autònoma que van fer palès el seu malestar per les condicions salarials.

LA XIFRA

78.000
euros
era el salari d'un catedràtic a Catalunya el 2008, i des d'aleshores s'ha retallat en una paga anual.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia