Societat

JOSEP MARIA MASSIP

NATURALISTA

“El llop ha estat temut per l'home, i també admirat”

El llop ha de viure en llocs on tingui garantit l'aliment de sempre. La resta, és qüestió de gestionar-ho bé
No em faria gens de gràcia trobar-me'n un. En realitat, però, hem de tenir por dels llops?
Avui difícilment es donaria una situació així; si de cas, el veuries de lluny. Després de tants segles de persecució, ja porten imprès als gens la consciència que l'home és molt perillós. Quan ens veuen, normalment fugen.
Els ramaders estan preocupats.
És lògic, no?
Sí, però no sempre n'és culpable el llop. Els gossos ensalvatgits fan molt de mal. En qualsevol cas, hi ha mesures per protegir-se'n.
Com quines?
Per exemple, els gossos mastins, que no deixen de ser llops transformats pels humans. Són uns excel·lents guardians. També les tanques electrificades. I, és clar, els mateixos pastors. Si es prenen precaucions, els atacs de llops són mínims.
On n'hi ha, en aquests moments?
Els últims s'han detectat pel Ripollès, però com que troben preses salvatges no hi ha conflictes. Això no vol dir que no n'hi pugui haver algun a d'altres comarques, però són pocs els que tenim.
Ens han arribat des del parc natural del Mercantour (Alps occidentals)?
Sí, d'aquells primers que sortien d'Itàlia i que ara ja s'han expandit per una part de França. Calculem que no entraran a Catalunya de manera definitiva fins que s'hagin establert al Massís Central francès. Ja n'hi han detectat algun. Si això es donés, el nucli reproductor estaria molt més a la vora de Catalunya i això faria que aquí el nombre d'exemplars fos estable. De moment, a casa nostra han vingut mascles, i es va detectar una sola femella, però no s'han reproduït. Quan ja arribin joves del Massís Central sí que pot ésser possible que vinguin per establir-se. En aquell moment podrem dir que el llop torna a assentar-se a Catalunya. Calculem que això serà cap al 2020.
En teoria, a quines parts del país s'expandirà?
Ara, l'entrada l'han fet pel Cadí, i podria començar també per aquell parc. No s'hauria de descartar tampoc l'Alt Empordà, però no és tan probable.
I de l'interior de la península ibèrica, no en vindran?
També. Fins ara hem parlat del llop italofrancès, però preveiem l'arribada del llop ibèric. Entrarien molt probablement pel Sistema Ibèric cap als Ports i també pel Pirineu occidental. Sembla que ja hi ha senyals de la seva presència en territoris aragonesos de cap a la Franja. El més normal seria que tornés a establir-se a Catalunya a partir d'exemplars italofrancesos, però no hem de descartar l'ibèric.
El llop sempre ha tingut mala premsa. Sol ser el dolent dels contes, se'l va perseguir sistemàticament... D'on li ve aquesta fama?
De molt lluny. Pensa que l'han combatut durant segles pel fet de competir amb el depredador més important que hi ha, que som els humans. Hem de considerar que, paral·lelament a aquesta mala fama, el llop era molt admirat. Com vam aprendre a caçar? Observant com ho feia el llop. Sempre hem estat dos rivals molt potents: d'una banda, els humans, i de l'altra, els llops. Ells caçaven les seves preses habituals (cérvols, daines, cabirols, senglars, etc.) fins que l'home va ocupar i transformar els seus espais de caça tradicionals. Van iniciar els atacs als animals domesticats perquè tenien gana. Dit d'una altra manera: mentre el llop disposava de preses suficients, els enfrontaments amb els humans eren pocs.
Té la sensació que predica en el desert, qui defensa el llop?
És un tema difícil. El que dic és que el llop torna i que és possible gestionar-ho, sempre que es faci bé. Del que no sóc partidari és que hi hagi llops on provoquin grans conflictes pel fet que hi hagi molt de bestiar o perquè hi hagi nuclis humans. El llop ha de viure en llocs on tingui garantit l'aliment de sempre. La resta és qüestió de gestionar-ho bé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia