Societat

El govern de CiU de Figueres evita que es voti la moció per multar els bancs que tenen pisos buits

El grup ajorna el debat al·legant que, abans de portar-la al ple, vol que es discuteixi en la taula de desnonaments

Convergència i Unió, que governa Figueres, va evitar ahir que es votés la moció en què es proposa multar les entitats bancàries que tenen pisos buits. CiU no va aprovar la urgència de la moció i va ajornar així el debat al·legant que primer vol que es debati en el marc de la comissió d'atenció als desnonaments. La proposta, la defensava el regidor d'ICV-EUiA, Xavi Monfort, a proposta de la Plataforma d'Afectats per la Pobresa i les Hipoteques (PAPH) de Figueres. El text és similar al que ja ha aprovat l'Ajuntament de Girona aquesta mateixa setmana. I també a la iniciativa nascuda a Terrassa, municipi que va ser pioner a tirar endavant aquesta mesura, que preveu poder imposar multes coercitives als bancs que tinguin habitatges desocupats.

La moció disposava, a més, d'un ampli suport del ple figuerenc. Només el PP va anunciar que s'hi abstindria, ja que considera que no seria una mesura prou efectiva. La resta de grups (ICV, la CUP, ERC, el PSC i fins i tot CiU) es van mostrar partidaris d'aprovar la moció.

La comissió, el 23

Manuel Toro, portaveu de CiU, va defensar que el grup “subscriu totalment el contingut” de la moció i es va comprometre a votar-la. Això sí, en el pròxim ple, el 4 de febrer. El motiu que va donar és que el govern vol temps perquè el 23 de gener els integrants de la taula d'habitatge –entitats, tècnics i polítics– hi donin el vistiplau.

L'ecosocialista Xavi Monfort va replicar que la PAPH, que va ser present en el ple, havia demanat que es votés en el ple de gener “perquè hi ha pressa i perquè no formen part d'aquesta comissió d'habitatge”. També Joan Font, de la CUP, defensava que es votés ahir: “No entenem que una moció que una entitat presenta al ple hagi de passar per una comissió.” Precisament, en el torn de precs i preguntes, ICV va preguntar sobre la taula de desnonaments i el fet que la PAPH l'hagi abandonada. La regidora d'Habitatge, Sònia Trilla, va dir que només en tenen coneixement per la premsa i, per tant, consideren que encara en formen part. L'alcaldessa, Marta Felip, va lamentar la decisió de la plataforma i va recordar que la taula s'havia creat per les seves peticions. Tot i això, va insistir que el govern municipal creu en aquesta comissió i que el dia 23 vinent es preguntarà als integrants de la taula si veuen sentit a continuar.

El govern va defensar la feina feta i va avançar que hi ha entitats bancàries que estarien disposades a cedir pisos per a lloguer social i que està a punt de licitar la compra de pisos per part de l'Ajuntament.

Pisos del banc dolent

Si bé les sancions als bancs no es van aprovar ahir, sí que va prosperar una moció presentada per la CUP per reclamar que els pisos que té l'anomenat banc dolent siguin cedits a l'Ajuntament de Figueres. Es va aprovar amb tots els vots a favor, excepte el PP, que es va abstenir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia