Societat

Prop de 120 discapacitats, en espera d'una plaça pública

Les entitats que atenen el col·lectiu asseguren que els afectats fa dos anys que tenen l'accés barrat als serveis a pesar que hi ha llocs disponibles

Comença una campanya reivindicativa

Prop de 120 persones amb discapacitat intel·lectual de les comarques gironines estan en espera de poder accedir a alguna de places públiques de què disposa la Generalitat en un centre de dia, un centre residencial o un centre ocupacional. Així ho van denunciar ahir públicament la presidenta de la plataforma Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya), Rosa Cadenas, i el delegat a la demarcació, Salvi Amagat. Cadenas va explicar que el Departament de Benestar Social i Família només atorga autoritzacions d'ingrés per a casos urgents i per a persones que acaben el seu pas per l'escola i necessiten accedir a serveis d'atenció diürna. I va acusar la Generalitat de deixar a casa la resta de persones que també ho necessiten, amb totes les conseqüències que això té per als discapacitats i els seus cuidadors. “Els discapacitats intel·lectuals s'estan a casa sense poder fer cap activitat, una situació que accelera el seu deteriorament”, va raonar Cadenas, que lamenta que aquestes persones no tinguin les mateixes possibilitats de desenvolupar-se que la resta.

El delegat de Dincat a la demarcació –que agrupa un total de vint--i-cinc entitats– va assegurar que les sol·licituds no s'atenen a pesar que als centres públics hi ha prou places lliure per eixugar una llista d'espera que en la major part dels casos es remunta al 2012, si bé hi ha alguna petició pendent de resoldre's des del 2009.

A més, i pel que fa als serveis d'atenció diürna, els representants de Dincat van exposar que les entitats atenen les persones sense saber quan cobraran les subvencions de la Generalitat, un deute que, a la demarcació, és de 520.000 euros. En l'àmbit de tot Catalunya, la llista d'espera és de 520 persones i el deute se situa en 56 milions d'euros.

Les entitats i les famílies de les persones afectades sostenen que, a causa de les retallades, el col·lectiu dels discapacitats ha perdut bona part dels drets que s'havien assolit i que Catalunya ha reculat, en aquesta matèria, 30 anys.

Enmig d'aquest context, Dincat i les seves entitats al territori han decidit posar en marxa una campanya en defensa, justament, dels drets del col·lectiu. El lema de la campanya és Enganxa't als drets. Defensar-los és reconèixer les nostres capacitats i es desenvoluparà durant tot l'any. La campanya vol ser una crida a les administracions perquè prioritzin les polítiques socials i les acompanyin amb partides pressupostàries que en respectin el compliment. “Demanem al govern de la Generalitat que defensi, davant qui calgui, els drets dels discapacitats intel·lectuals”, va declarar la presidenta de Dincat.

La plataforma agrupa més de 300 entitats socials de Catalunya i representa els drets de més de 30.000 discapacitats intel·lectuals.

LA XIFRA

520.000
euros
és la quantitat que el govern deu a les entitats gironines que treballen en aquest camp.

El govern diu que hi ha un acord

Benestar Social va recordar ahir que el 2011 es va signar, de manera conjunta amb tot el sector de la discapacitat, un acord per a la flexibilització dels serveis d'atenció diürna i residencial. L'acord es va signar “davant la necessitat de prendre un compromís mutu de sostenibilitat per la greu situació econòmica i ofec de l'Estat amb relació al finançament de les polítiques socials”, segons fonts del departament. Benestar Social admet que no es pot créixer en places residencials i que es continua treballant amb les entitats per configurar un nou model d'atenció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia